top of page

Keramiikkaa, kyläkulttuuria ja kulinaaria 
Margaritesin keramiikkakylässä Kreetalla

Margaritesin kylä on ollut vuosisatoja tunnettu keramiikastaan ja omasta erikoislaatuisesta savestaan. Kylä sijaitsee 25km päässä Rethimnonin kaupungista sisämaahan päin ainutlaatuisen luonnonkauneuden keskellä. Se on yksi tärkeimmistä keramiikkakeskuksista koko Kreikassa. Kylässä on n. 20 keramiikkapajaa, joissa ovat käytössä niin perinteiset kuin modernit tekniikat sulassa sovussa. Pajoissa taiteilijat myös esittelevät teoksiaan ja pääset tekemään upeita ostoksia kotiin tuomisiksi.

Ajankohdat ja hinnat
2024

13.-20.5.2023 / TILAUSRYHMÄ

? / 1´570 €

Pyydä tarjous omalle ryhmälle. Hintaan vaikuttaa osallistujien määrä ja matkan ajankohta ja toivotut muut lisäpalvelut.

Lennot

Finnair AY1855 / 1856

Meno     Hki - Hania

               06:00 - 09:55

Paluu     Hania - Hki

               10:50 - 14:50

Alkuviikosta olemme paikallisen keramiikkataiteilija Jorgos Dalamvelasin opissa.
Jorgos jatkaa isänsä perintöä ja on kehittänyt heidän keramiikkapajan tuotantoa ja myymälää. Jorgos on myös opiskellut keramiikkataidetta Ateenassa ja perehtynyt minolaisen ja antiikin ajan käyttökeramiikkaan. Margaritesin kylästä saadaan hyvin erikoislaatuista savea, joka polton jälkeen on täysin vesitiivistä ilman lasitusta. Kurssin aikana käymme läpi eri tekniikoita, vanhoja koristelutekniikoita ja pääset tietenkin tekemään omia taideteoksia. Jorgos vie meidät myös retkelle kylän ulkopuolelle, jossa näemme itse omin silmin, mistä ja miten hän hakee saven töihinsä.

Viikon aikana nautimme yhteisistä illanvietoista kylätavernoissa pitkän pöydän ääressä viihtyen. Yhteisillä aterioilla tutustumme monipuolisesti kreetalaisiin perinneruokiin ja ruokajuomiin.

Loppuviikosta teemme Rethimnonista käsin kaksi retkeä.
Ensimmäisellä bussiretkellä ajamme Apokoronasin alueelle ja käymme tutustumassa Dourakisin viinitilaan, jossa maistelemme heidän laatuviinejä kevyen lounaan kera. Lounas koostuu tyypillisistä kreetalaista mauista. Viinitilan jälkeen suuntaamme vielä perheomisteiseen oliivipuristamoon, jossa kuulemme oliivin viljelyn merkityksestä Kreetalla ja tutustumme oliiviöljyn tuotantoprosessiin. Lopuksi maistelemme vielä öljyä, joka vastaleikatun ruohon tuoksuisena saa pienen yskäisyn aikaan, kuten laatuöljyn kuuluukin tehdä. Mahdollisuus ostaa mukaan oliiviöljyä ja oliivipohjaista kosmetiikkaa. Toisella retkellä ajamme pieneen kylään n. 20 päähän Rethimnonista ja osallistumme siellä kreetalaisen ruoan kurssille paikallisen emännän kanssa. Rethimnonissa teemme ensimmäisenä iltana yhteisen kävelykierroksen vanhassa kaupungissa ja käymme ns. Rethimnonin tervetuloillallisella. Rethimnonissa on paljon nähtävyyksä ja museoita, joten voit viikon lopulla käydä omatoimisesti tutustumassa esim. kaupungin arkeologiseen museoon, nykytaidemuseoon, Fortezzan linnoitukseen ja lukuisiin kansantaide-/taideteemaisiin pajoihin ja puoteihin.

Ensimmäiset päivät (3 vrk) majoitumme Margaritesin kylässä ja loppuviikoksi (4 vrk) siirrymme viehättävään Rethimnonin kaupunkiin, jossa pääsemme nauttimaan historiaa ja vanhoja käsityöperinteitä huokuvasta kaupunki- sekä rantalomasta. 


KOHDE

Kurssi järjestetään kauniilla Kreetan saarella Margaritesin keramiikkakylässä ja kuvauksellisessa Rethimnonin kaupungissa. Rethimnon sijaitsee Kreetan länsipuolella ja sieltä on n. 60km Haniaan ja n.75km Iraklioniin ja n. 25 km Margaritesiin. Hanian lentokentältä on n. reilun tunnin ajomatka Rethimnoniin ja n. 1h 45min Margaritesiin.


KURSSI JA OPETUS

Kurssi ja opetus koostuvat noin 12 tunnin ohjatusta työskentelystä Jorgos Dalamvelasin opissa hänen omassa työpajassa. Keramiikkaopetusta on ensimmäisenä 3 päivänä. Huom. opetus on englannin kielellä, mutta ryhmästä huolehtii myös suomalainen keraamikko-ryhmänvetäjä Marjut Liesmäki.
 

MUU OHJELMA JA RETKET

Matkaohjelmaan on sisällytetty myös kaksi retkeä, jotka on kuvattu edellä. Keskellä viikkoa on yksi ns. vapaapäivä omatoimiseen lomailuun.

MAJOITUS 

Majoitus on ensimmäiset kolme yötä täysin entisöidyssä venetsialaisen ajan Kouriton-perinnetalossa, jossa majoitumme 2 hengen huoneissa. Loppuviikoksi siirrymme Rethimnoniin, jossa majoitumme neljä yötä hotelli Ideonissa tai vastaavan tasoisessa muussa hotellissa jaetuissa kahden hengen huoneissa. Kouriton-talossa ei ole mahdollisuutta 1hh:eisiin, mutta kaupunkihotellissa se on mahdollista. Voit tutustua majoituksiin heidän omilla nettisivuillaan www.kouritonhouse.gr ja www.hotelideon.gr.

RUOKAILUT

Molemmissa majoituksissa tarjoillaan aamiainen, joka sisältyy matkan hintaan. Perinnetalon aamiainen edustaa perinteistä kreetalaista tyyliä ja kaupunkihotellissa on runsas buffet-aamiainen. Viikko alkaa yhteisellä tervetulotilaisuudella ja -aterialla ja päättyyy läksiäisillanvietoon ja yhteiseen illalliseen. Matkan hintaan sisältyy lisäksi kolme yhteistä kreetalaista runsasta ateriahetkeä pitkän pöydän ääressä. Näihin mainittuihin aterioihin kuuluu ruokajuomana talonviini ja vesi. Näiden em. aterioiden lisäksi ehdit tutustua myös Margaritesin ja Rethimnonin muihin tavernoihin, joissa voit omakustanteisesti nauttia muista mieltymystesi mukaisista veden kielelle herauttavista kreikkalaisista herkuista. 

VAPAA-AIKANA

Keramiikkakurssin ohella ja vapaapäivinä jää paljon vapaata aikaa, jolloin on mahdollisuus nauttia Rethimnonin nähtävyyksistä, museoista, markkinoista ja muista monipuolisista ostosmahdollisuuksista tai esim. retkeillä tutustumaan lähikyliin, joihin pääsee kätevästi paikallisbussilla tai taksilla.

RYHMÄN KOKO

Kurssin toteutuminen edellyttää vähintään 8 osallistujaa ja enimmäismäärä on 12 henkeä, joten varaa paikkasi ajoissa, jotta mahdut mukaan!

TARKEMPI OHJELMA

Tarkempi alustava viikko-ohjelma aukeaa oikean reunan painikkeesta ja tarkennettu versio kellonaikoineen jaetaan kaikille tervetulotilaisuudessa.

HINTAAN SISÄLTYY

suorat Finnairin lennot Hki-Hania-Hki, lentokenttäkuljetukset Kreikassa, majoitus jaetussa 2 hengen huoneissa (3 vrk Margaritesin kylässä, 4 vrk Rethimnonissa hotellissa), aamiaiset, tervetulotilaisuus, tervetuloateria, Jorgos Dalamvelasin keramiikkakurssi (noin 12 tuntia), käytettävä savi,  töiden poltto, retki Jorgosin kanssa kylän ulkopuolelle saven keruun merkeissä, viinitila- ja oliivipuristamoretki sisältäen kevyen lounaan, ruoanvalmistuskurssi sisältäen ruokailun, +3 yhteistä ateriaa, läksiäisillanvietto ja -illallinen. Kaikkiin aterioihin sisältyy ruokajuomana vesi ja talonviini.

Mukana matkaemäntänä suomalainen keraamikko Marjut Liesmäki, joka yhdessä MatkaPaletin oppaan kanssa huolehtii asioiden sujumisesta ja  ryhmästä sekä järjestää mukavaa yhdessäoloa viikon aikana.LISÄMAKSUSTA 

Majoitus yhden hengen huoneessa Rethimnonissa n. 125 euroa/ 4 yötä.

Kaikilla matkoilla on myös mahdollisuus mies- tai naispaikkaan mikäli jako menee tasan. Viimeisimmän yksin ilmoittautuvan tulee ottaa 1hh, jollei huonekaveria löydy. Mahdollista on varata myös 3hh:eita, mikäli esim. kolme ystävää haluaa samaan huoneeseen.

HUOM.

Opastetuilla matkoillamme viikon ohjelma on etukäteen mietitty, jolloin voit keskittyä rauhassa matkaohjelman mukaiseen toimintaan ja lomailuun. Suomenkielinen matkaopas ja matkaemäntä huolehtivat ryhmästä ja organisoivat yhteistä ohjelmaa ja esim. tavernailtoja. Parhaansa mukaan he pyrkivät myös informoimaan paikallistapahtumista ja huolehtimaan ryhmäläisten viihtymisestä.

 

MUUTA

Varaathan mukaan myös rutkasti positiivista ja iloista mieltä, sillä se saa myös kanssamatkustajat viihtymään ja tekee matkasta miellyttävän kokemuksen. Vieraissa olosuhteissa ja eri kulttuurissa asiat eivät aina suju samalla tavalla, mihin olemme Suomessa tottuneet, mutta huumorilla ja joustavalla asenteella selvitään pitkälle.

 

Oheinen matkaohjelma ja hinnat sitoumuksetta.

 

Tarkempi matkaohjelma kellonaikoineen jaetaan osallistujille matkan alkaessa.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja ja MatkaPaletin omia erityisehtoja.

Vastuullinen matkanjärjestäjä: MatkaPaletti Oy/ KuVi 1017/04 Mj

MarjutLiesmäki_edited.jpg

Keraamikko Marjut Liesmäki

Kouriton house - perinnetalo

bottom of page