top of page

Luukku 7

Minolaiset_naiset.jpg

Tämä seinämaalaus on löytynyt Knossoksen palatsista, joka oli tärkeimpiä minolaisia palatseja Kreetalla. Kuva on saanut nimekseen ´Blue ladies´, kreikaksi ´Oi Μπλε  Κυρίες´ ja se on ajoitettu aikaan n. 1600-1400 eaa.

Minolainen kulttuuri 

Tunnetko minolaiset? Keitä he olivat ja missä he asuivat?      

Minolaisten alkuperää tai heidän kieltään ei ole pystytty varmuudella selvittämään, mutta heidän kulttuurinsa on ollut ensimmäisiä Euroopan korkeakulttuureita. Todella kiehtovia  ja upeita löytöjä on tehty monilta arkeologisilta kaivauksilta ympäri Kreetaa ja mm. Santorinilla. Kulttuuriin kuuluivat suuret palatsit. Suurin ja tunnetuin niistä oli Knossoksen palatsi Kreetan pohjoisrannikolla. Kulttuuri sai vaikutteita lähi-Idästä ja Egyptistä. Minolaiset käyttivät myös lineaari-A-kirjoitusta. 

 

Palatsiarkkitehtuurin lisäksi kulttuuri tunnetaan muun muassa labrys-kaksoiskirveistä, härkäaiheista, korkeatasoisesta keramiikasta sekä seinämaalauksista, kuten Knossoksen freskoista.

Minolainen kulttuuri perustui kaupankäyntiin ja  Kaupan ansiosta minolaiset olivat merkittävä mahti itäisellä Välimerellä ja heidän siirtokuntiaan oli Manner-Kreikassa asti.

Kreetalla on kaivettu esiin lukuisia minolaisten palatseja eri aikakausilta.

Mirtosin kylä Kreetalla

Mirtos piilottelee sivussa turistien valtavirroilta, mutta ensi keväänä sinulla on jälleen pitkästä aikaa mahdollisuus tutustua matkassamme tähän pittoreskiin, viehättävään ja rauhalliseen pikkukylään. Mirtos oli MatkaPaletin uutuuskohde vuonna 2016, mutta nyt muutaman vuoden tauon jälkeen otimme sen taas valikoimaan. 

Tiesitkö muuten, että Mirtosissa on voimakkaasti läsnä myös minolainen historia ja siksi olemme nimenneet patikointimatkan sinne nimellä: Mirtosin minolaiset polut! Kylä huokuu verkkaista harmoniaa ja se soveltuukin rauhaa rakastaville, joskin sieltä löytää myös monia mukavia paikkoja istua iltaa ja nauttia paikallisista kreetalaisista herkuista mukavassa seurassa.

Kreetan keskiosan vuoret suojaavat kylää pohjoistuulilta ja etelässä Libyanmeri tuo lämmintä ilmaa tehden Mirtosin kylästä yhden Kreetan lämpimimmistä paikoista. Jos kiinnostuit Mirtosista ja minolaisista, niin ...

 

Mirtosiin matkaamme keväällä 23.-30.4.2023. 
Siellä on samalla viikolla mahdollisuus osallistua patikointiin, joogaan tai taidemaalaukseen, myös niin että osallistuu itse yhteen teemaan ja matkakumppani toiseen.

Tutustu tästä esim. patikointimatkan matkakuvaukseen

bottom of page