top of page

Luukku 14

Lahanodolmades.jpg
Lahanodolmades2.jpg

Kaalikääryleiden resepti 

Valmistusaineet


Täyte:

 • 800 g vähärasvaista jauhelihaa

 • 2 pientä  kevätsipulia hienonnettuna

 • 80 grammaa purjoa hienonnettuna

 • 1 pieni punasipuli  hienonnettuna

 • 6 rkl (40 ml) oliiviöljyä

 • 5 rkl (85 g) lyhytjyväistä valkoista riisiä

 • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

 • 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

 • suolaa ja pippuria
   

Kaali:

 • 1 iso (n. 3 kg )valkokaali

 • 150 ml ekstra-neitsytoliiviöljyä

 • 500 ml kasvislientä

Muna-sitruunakastike:

 • 6 rkl (50 g) ekstra-neitsytoliiviöljyä

 • 4 rkl (50 g) jauhoja

 • 2 keskikokoista munaa

 • 70 g sitruunamehua tuoreena

 • ½ sitruunan raastettu kuori

 

Mitä kreikkalaiset syövät jouluna?

Osa 2.

 

Jokaisella Kreikan alueella on oma perinteinen kreikkalainen jouluruokansa. Vuoristoisessa pohjoisessa jouluillallinen koostuu lihapadoista ja keitoista, kun taas muilla alueilla tarjoillaan paistettua sian- tai naudanlihaa sekä kotitekoisia feta- ja pinaattipiirakoita.

Mitä tulee jälkiruokiin? Joulupäivänä ei todellakaan ole mitään parempaa kuin kreikkalaiset jälkiruoat. Maut ovat lämpimiä, lohdullisia, täynnä mausteita ja aromeja; erittäin jouluista! 

Tässä alla on listattuna tyypillisimpiä kreikkalaisia jouluruokia, joita löydät useimmista pöydistä ympäri Kreikkaa.

 • Muna-sitruuna-kanakeitto

 • Kaalikääryleet

 • Possunliha eri tavoin

 • Politiki-salaatti

 • Pinaatti- ja fetapiiraat

 • Melomakarona

 • Kourabiedes

 • Diples

 • Christopsomo

Jos olet kyllästynyt perinteisiin suomalaisiin jouluruokiin, voit kokeilla vaihteeksi lisätä joukkoon esim. jotain näistä kreikkalaisista herkuista.

Lahanodolmades
(lahano=kaali, dolmades=täytetyt)

Täytetyt kaalinlehdet eli kaalikääryleet ovat perinteinen jouluruoka, jota tarjoillaan joulupäivänä monilla alueilla ympäri Kreikkaa. Niitä kutsutaan Pohjois-Kreikassa yleisesti yiaprakiaksi , kun taas muualla maassa niitä kutsutaan yleensä lahanodolmadeiksi.

 

Kaalikääryleet ovat täynnä jauhelihaa, riisiä ja tuoreita yrttejä. Kypsennetään hitaasti ekstra-neitsytöljyoliiviöljyn kera ja tarjoillaan kermaisen muna- ja sitruunakastikkeen kanssa (vrt. avgolemonokeitto). Yleinen on myös lihaton versio eli vain riisi- ja yrttitäytteellä. Kaalikääryleet ovat yksi niistä ruokalajeista, jotka ovat erittäin täyttäviä, mutta tuntuvat silti kevyiltä, terveellisiltä ja ravitsevilta.

Resepti otettiin käyttöön Kreikassa, kun kreikkalaiset ´evakot´ saapuivat Vähä -Aasiasta noin vuonna 1922.

 

Tiesitkö, että kaalinlehdet symboloivat kangasta,
johon Jeesus-vauva oli kääritty.
Kreikkalainen ruoka on MatkaPaletin intohimo

...ja hyvä ruoka sekä paikalliset viinit ovat suuressa roolissa kaikilla matkoilla.

Näihin teemoihin keskitymme erityisesti kahdella eri matkalla:

Kulinaaria ja kulttuuria Ateenassa 22.-29.3.
ja
Kulinaaria ja kulttuuria - makumatka Rethimnonin kujille Kreetalle 12.-19.5.

Varaamalla jomman kumman matkan 20.12. mennessä, saat matkan hinnasta pois 50 € alekoodilla: luukku14 🤶

Ohjeet
 

Täyte:
Lisää sekoituskulhoon kaikki täytteen ainekset ja sekoita hyvin. Peitä ja aseta sivuun, kun valmistat kaalia.

 

Valmista kaali:
Täytä kaalin kokoon sopiva suuri keittoastia puolilleen vedellä. Mausta suolalla ja kiehauta korkealla lämmöllä. Poista kaalin varsi (keskiosa) terävällä veitsellä, jolloin syntyy reikä kaalin keskelle.
Kun kattilassa oleva vesi kiehuu, pudota lämpö keskitasolle. Aseta kaali keittoastiaan reikä alaspäin. Keitä 3-4 minuuttia. Käännä sitten kaali lastojen avulla varovasti ylösalaisin. Keitä kaalia vielä 3-4 minuuttia. Nosta sitten kaali varovasti pois kattilasta esim. lautaselle jäähtymään. 
Odota muutama minuutti ja aloita sitten pehmenneiden ulompien lehtien poistaminen. Kun pääset kohti kaalin keskustaa, jossa lehdet ovat vielä kovia, aseta kaali takaisin kattilaan kiehuvan veden kanssa. Keitä kaalia uudelleen pari minuuttia kummaltakin puolelta. Siirrä sitten pannulle uudelleen ja poista loput lehdet. Jätä kaalin keskiosa sivuun.
Vinkki: Älä hävitä vettä, jossa keitit kaalia. Pidä se varalla, jos on kaalinlehtiä, jotka tuntuvat liian raa'alta, niin voit kiehauttaa niitä lisää n. 1min. Kaalivettä käytetään myös kaalikääryleiden keittämiseen, joten pidä se sivussa. 

 

Anna kaalinlehtien jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jotta pystyt käsittelemään niitä. Aloita isommista lehdistä, jotka tuntuvat helpommilta käsitellä, ja jätä pienemmät käytettäväksi ruukun pohjan peittämiseen.
Ota suuri kaalilehti ja aseta se tasaisesti työtasolle. Poista kovempi osa lehtiruodista. Ota noin 60 g täytettä ja aseta lehden alkuosaan, käännä kaalinlehden reunat päälle ja pyöritä sitten tiukahkoksi rullaksi.


Vinkki: Ensimmäiset ulkolehdet voivat olla liian suuria vain yhdelle kaalikääryleelle, ja sinun on leikattava ne kahtia.

Kokoa kääryleet saumapuoli alaspäin tiiviisti kattilan tai padan pohjalle, jonka olet vuorannut yli jääneillä lehdillä. Voit käyttää melko laakeaa kattilaa, jotta pintaa painamaan mahtuu matala lautanen, jotta kääryleet eivät ala purkautumaan kypsennyksena aikana. 
Aseta kaalirullat kattilaan tiiviisti lähelle toisiaan saumapuoli alaspäin. Sinun pitäisi päätyä kahteen kerrokseen kaalikääryleitä. Aseta lautanen päälle ja kaada sitten kasvisliemi ja osa säästämästäsi kaalivedestä. Kääryleiden pitäisi upota nesteen alle. Muussa tapauksessa lisää hieman enemmän kaalivettä.
Käännä lämpö keskitasolle, kansi hieman auki sivulle ja keitä noin 50 minuutista 1 tuntiin siitä hetkestä, kun se alkaa kuplia. 


Sammuta lämpö. Kallista kattilaa ja aloita kauhalla nesteen poistaminen kattilasta ja lisää se mittakuppiin. Sinun ei tarvitse poistaa kaikkea nestettä kattilasta. Noin 500-600 ml riittää.

Muna- ja sitruunakastike:
Vatkaa munat vispilällä rikki pienessä sekoituskulhossa. Kaada sitruunamehu ja sitruunan raastettu kuori ja sekoita vaahdoksi.
Sekoita kattilassa jauhot ja oliiviöljy yhteen.
Kuumenna jauhoseos keskilämmöllä. Keitä 2-3 minuuttia sekoittaen jatkuvasti vispilällä. Käännä sitten lämpö matalaksi ja kaada neste mittakupista. Sekoita minuutin ajan, kunnes se alkaa muuttua kermaiseksi. Poista sitten kattila lämmöltä. Aloita liemen kaataminen hyvin hitaasti munasitruunaseokseen sekoittaen munia jatkuvasti vispilällä.

Vinkki: Jos lisäät nestettä muniin liian nopeasti, ne juoksettuvat, joten tee tämä hyvin hitaasti ja samalla sekoita munasitruunavaahtoa voimakkaasti.

Kun olet lisännyt kaiken kermaisen seoksen muniin, kaada kastike kattilaan, joka sisältää kaalirullia. Älä kaada sitä rullien päälle, vaan sivuille, jotta se sekoittuu kattilan pohjalle vielä jäävään nesteeseen.
Käännä lämpö matalaksi ja laita kansi kattilaan. Keitä vielä 4-5 minuuttia. Kallista ja ravista kattilaa pari kertaa, jotta kastike sekoittuu tasaisesti. Voit myös tarjoilla kastikkeet erikseen lisäten sitä lautasella kääryleiden päälle.

Voit lisätä pinnalle tuoretta tilliä, rosepippureita koristeeksi ja mustapippuria myllystä!

bottom of page