Briam tai tourlou
Παραδοσιακό μπριάμ tai tουρλού eli perinteinen uunivihannesvuoka
Kreikkalaiset paahdetut uunivihannekset.
Yksinkertaista täydellisyyttä! 💚
Briam on kreikkalainen versio ranskalaisesta ratatouillesta. Tämä hämmästyttävä perinteinen briam-resepti on loistava esimerkki siitä, kuinka kreikkalainen keittiö onnistuu loihtimaan hyvin yksinkertaisista aineksista gourmet-herkkuja, jotka saavat veden herahtamaan kielelle.
Kreikassa ruokalaji kuuluu ´ladera´-ruokiin, mikä tarkoittaa sitä, että se on kypsytetty runsaan oliiviöljyn kera. Käytäthän vain ensiluokkaista extra-neitsytoliiviöljyä, joka nostaa maut esiin parhaimmalla tavalla. Tarjoile valmis ruoka runsaan fetajuustosiivun ja rapean maalaisleivän kanssa tai jos kaipaat tuhdimpaa ateriaa ja proteiinia, niin lisää kasvisten joukkoon hautumaan lammasta, kanaa tai possunlihaa. Voit myös varioida vihanneksia mieltymystesi mukaan lisäämällä esim. paprikaa tai porkkanaa. Sana ´tourlou´ merkitseekin sekoitusta tai ´sitä sun tätä´.
Kokonaisvalmistusaika n. 1h 30 min, 8 annosta
Ainekset
● 1 kg kypsiä tomaatteja (tai 2-3 tölkkiä tomaattimurskaa.)
● 1/2 kg perunaa
● 1/2 kg munakoisoja
● 1/2 kg kesäkurpitsaa
● voit lisätä myös keltaista, vihreää ja punaista paprikaa tai porkkanaa
● reilusti oliiviöljyä (kreikkalaisittain n. 1,5 - 2 dl)
● 1 punasipuli
● 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
● 2 rkl hienonnettua persiljaa
● Suolaa ja pippuria myllystä
Ohjeet
1. Tämän herkullisen briam-reseptin valmistamiseksi aloita valmistamalla vihannekset. Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi tai lohkoiksi. Pese kesäkurpitsat ja munakoisot huolellisesti ja viipaloi 1 cm:n viipaleiksi. Vaihtoehtoisesti voit leikata vihannekset paloiksi. Kuori tomaatit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Pilko myös muut haluamasi vihannekset sopivan kokoisiksi paloiksi.
2. Käytä briamin paistamiseen isoa ja syvää uunivuokaa, n. 30*35cm, jotta vihanneksia ei ole liian paksua kerrosta.
3. Kerrosta pannun pohja viipaloiduilla tomaateilla ja mausta. Aseta muut viipaloidut vihannekset päälle ja mausta hyvin. Ripottele päälle sipuli ja valkosipuli ja päälle loput tomaatit. Mausta hyvin, lisää hienonnettua persilja ja reilusti oliiviöljyä.
4. Peitä briam alumiinifoliolla ja paista esilämmitetyssä uunissa 200 ° C: ssa keskilämmössä n. 1 1/2 - 2 tuntia. Avaa folio kypsennysajan puolivälissä, kääntele vihanneksia ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kauniin värisiä.
5. Tarjoile tämä perinteinen briam-ruokalaji suolaisen fetajuuston ja runsaan leivän kanssa.
6. Nauti!