top of page
Paputsaki_edited.jpg
Paputsaki_ainekset.png
Paputsaki_paahdettu.jpg
Paputsaki_täytetty.jpg
Paputsaki_täytteet_edited.jpg

Papoutsaki -täytetyt munakoisot

(kreik. μελιντζάνα παπουτσάκι)

Tulet rakastumaan tähän suussasulavaan ruokaan! 💛

Papoutsaki [paputsaki] on suosittu ja maukas kreikkalaisen keittiön munakoisoruoka, joka on helpompi ja nopeampi valmistaa kuin monien paremmin tuntema moussaka

Papoutsaki on kreikkalainen sana, joka tarkoittaa "pientä kenkää". Ruoka koostuu esikypsennetyistä munakoisoista, jotka on halkaistu 

pituussuunnassa (minkä vuoksi ne muistuttavat pieniä kenkiä).

 ​

Valmistusohje

Kokonaisvalmistusaika n. 1h 30 min, 7-8 annosta

Ainekset

● 5 munakoisoa

● 500g jauhelihaa
● 1 punasipuli hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

 1 lasillinen punaviiniä

1 prk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia

● 1 kanelitanko
● 1-2 laakerinlehteä

● kokonaisia neilikoita

● 1 tl oreganoa

● 100g raastettua kefalotyria tai mitä tahansa kovaa keltaista juustoa

● suolaa ja pippuria

chiliä

oliiviöljyä paistamiseen

2-3 rkl hienonnettua persiljaa

Suolaa ja pippuria myllystä

Béchamel-kastike eli valkokastike
100g jauhoja
100g voita
9 dl maitoa
2 munankeltuaista
ripaus muskottipähkinää
suolaa maun mukaan

Ohjeet

1. Leikkaa munakoisot pitkittäin kahtia ja tee ristikkäisiä viiltoja maltoon. Ripottele suolaa munakoisojen päälle ja laita ne siivilään noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pese ne runsaalla vedellä ja kuivata talouspaperin päällä.

2. Kuumenna uuni 200 ° C: seen. Mausta munakoisojen leikkuupinta suolalla ja pippurilla ja tilkalla oliiviöljyä. Aseta munakoisot (kupera kuoripuoli ylöspäin) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai laakeaan isoon vuokaan. Paista munakoisoja 40 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.

3. Sillä välin valmista jauhelihakastike. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipuli. Aseta iso pannu keskilämmölle, lisää oliiviöljyä ja hienonnetut sipulit ja paista kunnes ne pehnevät. Sekoita joukkoon valkosipuli ja paista. Lisää lämpöä, lisää jauheliha ja jatka paistamista. Lisää punaviini ja odota 1-2 minuuttia, että se haihtuu. Sekoita joukkoon tomaattimurska, kanelitanko, ripaus sokeria, oregano ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja hauduta kansi päällä noin 30 minuuttia, kunnes suurin osa nesteistä on haihtunut. Lisää lopuksi hienonnettua persiljaa ja sekoita.

4. Valmista seuraavaksi béchamel-kastike. Sulata voi suurella pannulla keskilämmöllä. Lisää jauhot jatkuvasti sekoittaen. Lisää esilämmitetty maito tasaisena virtana; Jatka voimakasta sekoittamista tai vispaamista, jotta kastike ei paakkuunnu. Jos kastikkeen täytyy vielä sakeutua, keitä matalalla lämmöllä sekoittaen edelleen. Poista pannu liedeltä, sekoita munankeltuaiset joukkoon voimakkaasti sekoittaen, jotta munat eivät hyydy klöntiksi! Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.

5. Asettele munakoisot uunivuoan pohjalle, nyt kuori alaspäin. Koverra munakoisoihin syvennystä, jotta täytteelle jää tilaa. Voit tehdä tämän myös aiemmin ja pilkkoa munakoisot jauhelihankastikkeen sekaan.  Lusikoi lihakastike jokaisen puolikkaan päälle, laita päälle béchamel-kastiketta ja pinnalle raastettua juustoa. Paista 'pieniä kenkiä' 180 ° C: ssa n. 20 minuuttia, kunnes se on kauniin värinen.

Voit halutessasi lisätä juustoa myös täytteen alle, jauhelihakastikkeen sekaan tai bechamel-kastikkeeseen sekaan.

7. Tarjoile tämä herkullinen kreikkalainen ruoka alkupalana tai pääruokana mukavan kreikkalaisen salaatin ja rapean leivän kanssa. 

 

Nauti! 💛

Kerro, miten onnistuit!

Compartilhe sua opiniãoSeja o primeiro a escrever um comentário.
bottom of page