top of page

Matkaohjelma

 

Saaristopyöräilyä Dalmatian rannikolla Kroatiassa

Huom. alustava ohjelma. Muutokset ohjelmaan mahdollisia johtuen esim. sääolosuhteista.
Suosittelemme harjoittelua etukäteen peruskuntoa kasvattaen.

Päivä 1. Matkapäivä ja Split - Bracin saari (Milna)

 

Lento Helsinki - Split,

kuljetus satamaan ja majoittuminen hytteihin.

Lähtö satamasta klo 13:00. Kahden tunnin matkalla Bracin saarelle pidämme tervetulotilaisuuden lounaan merkeissä tutustuen toisiimme ja laivan miehistöön.

 

Pyöräilyreitti: Milna - Bobovišca NM - Milna (noin 17 km)
Saavuttuamme Milnaan pyöräilemme Bobovišcaan rantaviivaa seuraillen. Tämä pieni kylä Bracin länsirannikolla, aivan vuorenhuipun alapuolella, näyttää kuin ahdetun aurinkoiselle törmälle meren yläpuolella. Täällä pidämme pienen uima- tai kahvitauon. Paluumatkalla Milnaan pyöräilemme rannikkoa seuraillen. Yhteinen illallinen. Yöpyminen Milnan satamassa.

Päivä 2. Brac

 

Pyöräilyreitti: Milna - Bol (noin 43 km)
Aamiaisen jälkeen seikkailu alkaa pitkällä ylämäkiosuudella, jonka aikana ohitamme mulberry- ja viikunapuita, mäntymetsiä, oliivilehtoja ja viinitarhoja. Alueella nähtävissä olevaa valkoista marmoria on käytetty mm. Valkoisen Talon rakentamisessa Washingtonissa ja Reichstagin rakennuksessa Berliinissä. Pyöräiltyämme 35 kilometrin matkan meillä on mahdollisuus päästä maistamaan aitoa paikallista ruokaa ja viiniä pienessä Gažulin paimentolaiskylässä, joka kivisine taloineen sijaitsee autenttisella Bracin kannakkeella (lounas on omakustanteinen ja maksaa noin 13 €). Pitkän ja mukavan tauon jälkeen jatkamme matkaa vielä noin 10 km päästäksemme Boliin. Hvarin naapurisaaren henkeäsalpaavat panoraamamaisemat laskeutuessamme Bolin rannalle ovat nousujen ja ponnistelun arvoisia. Bolissa meitä odottaa Golgen Horn-ranta (2,5km satamasta). Iltapäivällä voit uida tai seikkailla Bolin kylässä. Yöpyminen Bolin satamassa.

Päivä 3. Hvar

 

Pyöräilyreitti: Jelsa - Starigrad - Hvar ( noin 33 km)
Hvarin saari on ennen kaikkea tunnettu värikkäistä rosmariini- ja laventelipelloistaan. Pyöräilyreitti vie meidät läpi pienten saaristokylien, peltojen ja viinitarhojen. Pyöräilemme rannikon sorateitä pitkin

Jelsasta Vrboskan suuntaan ja sitten lähdemme laskeutumaan vanhaa tietä pitkin Stari Gradiin, jossa

meillä on virkistävä tauko. Starigrad on yksi Kroatian vanhimmista kaupungeista, ajalta 385eKr, jolloin

se oli Kreikan siirtokunta nimeltään Faros. Matkalla Hvariin ohitamme vauraan Grabljen kylän, joka

ahkerien ihmisten ansiosta on tullut tunnetuksi korkealaatuisesta viinistään, hunajasta, oliiviöljystä

ja laventelista, ja Brusjen kylän, joka on ensimmäinen kylä lähdettäessä Hvarista saaren sisäosiin päin. Reitti päättyy historialliseen Hvarin kaupunkiin, jossa voit kiivetä ylös Španjoliin, keskiaikaiseen

linnakkeeseen, joka on rakennettu puolustamaan kaupunkia turkkilaisten hyökkäyksiltä. Yöpyminen Hvarin satamassa.

Päivä 4. Korcula

 

Pyöräilyreitti: Vela Luka - Korcula (noin 44 km)
Korculan saari on kasvillisuudeltaan kaikkein runsain Adrian merellä. Sen vanha kreikkalainen nimi ´Korkyra Melaina´johtuu erityisesti tuuheista mäntymetsiköistä. Rauhallisen viettelevät sypressirinteet tekevät Korculan saaresta ehkä kaikkein kauneimman Adrian meren saarista. Korcula, kuten Venetsiakin, julistaa olevansa Marco Polon synnyinpaikka, joten tulet törmäämään Marco Polon nimeen kaikkialla Korculan saarella. Päiväreitin määränpäänä on Korculan keskiaikainen kaupunki, joka on rakennettu näyttämään kalanruodolta, pääranka eli pääkatu johtaa pääsisäänkäynniltä vanhankaupungin huipulle. Yöpyminen Korculan satamassa.

Päivä 5. Mljetin saari ja kansallispuisto

 

Pyöräilyreitti: Mljetin kansallispuisto ( noin 15 km)
Samalla kun nautimme aamiaista laivalla, seilaamme vehreän vihreälle Mljetin saarelle, joka myös hunajasaarena tunnetaan. Mljetin kansallispuisto on ainutlaatuinen ja vetovoimaisen kaunis alue tunnusmerkkinä kaksi yhdistynyttä suolaista järveä - Great Lake, peittäen noin 145 ha alueen, ollen syvyydeltään jopa 46 m ja Small Lake 24 hehtaarin alueella ja syvimmältä kohdaltaan 29 m. Suolajärvien keskellä on myös pieni saari, jonne Benedictine perusti luostarin 1100-luvulla. Luostari on kauniisti eristäytyneenä ympärillään mänty- ja tammimetsiä. Lounaan jälkeen meillä on mahdollisuus uida Small Lakessa tai tehdä toinen omatoimipyöräretki. Yöpyminen Pomenan kylässä (Mljet).

Päivä 6. Pelješacin niemimaa & Makarskan Riviera

 

Aikainen Pyöräilyreitti: Trstenik - Orebic - Lovište (noin 27 tai 45 km)

Aamiaisen jälkeen seilaamme Pelješacin niemimaalle, jossa elämä muistuttaa hyvin paljon saaristolaiselämää. Tämän päivän mäkinen reitti ei ole helpoimpia, mutta upeat maisemat auttavat selviytymään vaikeimmista nousuvaiheista. Pyöräilyreitti johtaa meidät maalaismaisemiin ja ohitamme kaikkein kuuluisimpia viininviljelysalueita. Saavutettuamme näköalapaikan pääsemme ihailemaan Korculan vanhaakaupunkia, joka aukeaa alapuolellamme. Tämän reitin vaikeus riippuu pitkälle omasta kunnostasi. Halutessasi voit nousta takaisin laivaan jo Orebicissa, joka on pittoreski merikapteenien ja merimiesten kyläpahanen. Muu ryhmä jatkaa vielä 18 km pitkän tien Lovišteen asti, jossa lounas odottaa laivalle katettuna. Iltapäivällä laiva tuo meidät suosittuun lomakohteeseen Makarskan rivieralle, jonka yläpuolella kohoaa 1676 m korkea Biokovon vuoristo. Yöpyminen Baška vodan tai Makarskan satamassa.

Päivä 7. Omiš & Split

 

Pyöräilyreitti: Omiš - Radmanove Mlinice - Omiš (noin 12 km) Aamiaisen jälkeen lähdemme viimeiselle retkelle tällä Dalmatian seikkailulla, kohteena tällä kertaa Radman's Millis, suosittu kohde, jossa voit nauttia kauniista luonnonpuistosta ja Cetina joen kanjonista, joka on tunnettu siellä kuvatusta elokuvasta nimeltään ´Winetou´. Matkalla voit nähdä myös ikivanhoja myllyn kiviä 1600-luvulta. Palatessamme Omišiin, halukkaat voivat vielä vierailla Mirabellan linnoituksessa, joka suojeli aikoinaan asukkaita pelätyiltä Omišin merirosvoilta. Näkymä linnoitukselta leviää yli koko vanhan osan Bracin saaren kanaalista. Lounaan jälkeen laiva vie meidät takaisin monumentaaliseen Splitin kaupunkiin, joka on yksi UNESCON maailmanperintökohteista. Splitissä on nähtävissä runsaasti roomalaisen ajan arkkitehtuuria ja erityisen mielenkiintoinen nähtävyys on Diocletian palatsi. Yöpyminen Splitin satamassa.

Päivä 8. Kotiinlähtöpäivä 

 

Aamiainen laivalla, jonka jälkeen kuljetus lentokentälle.

Lento Split-Helsinki.

 

bottom of page