top of page

Matkaohjelma

 

Patikointia kulttuurin alkulähteillä Kreetalla

Huom!  Muutokset ohjelmaan ja kävelyreitteihin mahdollisia johtuen esim. sääolosuhteista.

Päivä 1. Matkapäivä 

 

Lennot Helsinki - Hania.
Bussikuljetus Rethimnoniin ja hotelliin. Myöhemmin iltapäivällä tervetulotilaisuus ja kävelykierros kaupungilla, jonka jälkeen yhteinen tervetulopäivällinen.

 

Päivä 2. Arkadin luostari - Pikris

(Vaikeusaste **)

 

Aamiaisen jälkeen ajamme Arkadin luostarille runsaan 20 kilometrin matkan. Kuulemme luostarin historiasta ja myrskyisistä vaiheista sotien ja kapinoiden tiimellyksessä. Tämän jälkeen meillä on runsaasti aikaa tutustua luostariin. Päivän samoilureitti kulkee pääosin hiekkateitä pitkin avoimilla rinteillä, joilta on näköala merelle. Pidämme kahvi/teetauon luonnon helmassa Arkadin munkkien entisessä puutarhassa. Samoiluretken toinen osuus vie meidät kohti Pikriksen kylää ja kylän pormestarin Kostaksen ja vaimonsa Dinan vieraanvaraista kylätavernaa, jossa syömme yhteisen lounaan.

Päivä 3. Muinainen Lappan kaupunkivaltio ja yrttipolku

(Vaikeusaste ***+)

 

Argiroupoliksen kylä (muinainen Lappan kaupunkivaltio) sijaitsee Rethimnonista lounaaseen korkealla rinteellä, josta näkee kauas merelle. Aloitamme tekemällä ensin pienen kyläkierroksen, jonka aikana kuulemme tarinaa Lappan historiasta. Tämän jälkeen reittimme kulkee vanhoja roomalaisaikaisia teitä pitkin Viiden neitsyen lähteelle, jossa levähdämme hetken ikivanhan plataanin varjossa. Matka jatkuu villiintyneitä aasipolkuja pitkin laakeripuiden siimeksessä Kato Poroksen kylään kahvitauolle. Koska tällä reitillä on tavallista enemmän yrttejä, kuulemme myös yrttien käytöstä kansanlääkinnässä sekä niihin liittyvää mytologiaa. Palaamme toista reittiä Argiroupoliksen kylään, jossa poikkeamme vielä avokadopohjaisten luonnonkosmetiikkatuotteiden puodissa. Lopuksi ajamme kylän alapuolella sijaitsevalle lähdealueelle ruokailemaan Vanhan Myllyn tavernaan

Päivä 4. Keramiikkakylä Margarites ja antiikin Elefterna

(Vaikeusaste ***)
 

Kuljemme Antiikin Elefternan kylästä kohti Margariteksen kylää, joka on yksi Kreetan kuuluisista keramiikkakylistä. Poikkeamme matkalla suunnattomilla roomalaisaikaisilla vesisäiliöillä ja bysanttilaisen kaupungin raunioilla. Lagan kylässä nautimme taukokahvit ja lopulta hiukan tavallista haasteellisemman nousun jälkeen saavumme Margaritekseen, jossa savenvalaja Jorgos Dalamvelas ylläpitää vanhaa keramiikkaperinnettä käyttäen töissään edelleen Margariteksen alueen savea. Hänen keramiikkaesineidensä mallit tulevat aina minolaiselta ja antiikin ajalta. Päivän antina onkin paljon historiaa eri aikakausilta ja keramiikasta. Retken lopuksi lounastamme Elenin tavernassa herkutellen hänen kuuluisalla pastitsiollaan. Syksyn matkoilla meillä on myös ainutlaatuinen tilaisuus tutustua rakin valmistukseen, tuohon pyhään kreetalaiseen juomaan.

Päivä 5. Vapaapäivä

 

Aamulla mahdollisuus käydä Rethimnonin markkinoilla, mistä löytää tuoreita ja kuivattuja yrttejä, paikallista hunajaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä ja muita ajankohtaisia maataloustuotteita sekä runsaasti erilaista kodintavaraa, kankaita, vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Loppupäivä on hyvää aikaa tutustua Rethimnonin kaupunkiin, sen nähtävyyksiin ja museoihin tai vain rentoutua uimarannalla tai katukahviloissa istuskellen. 

Päivä 6. Vamosin perinnekylä ja lähiympäristö 

(Vaikeusaste **)

 

Tänä päivänä tutustumme kyläkulttuuriin samoilemalla uuteen kukoistukseen heränneen Vamoksen perinnekylän kujia ja mukulakivisiä vanhoja katuja kuullen samalla kylän historiaa. Välillä istahdamme kyläkahvilaan maistelemaan kreikkalaista kahvia, minkä jälkeen jatkamme kulkuamme kylää ympäröiville idyllisille maalaisteille. Piipahdamme matkalla metsän piiloon jääneessä ja salviapuskien ympäröimässä pikkuruisessa Mustan Madonnan kappelissa. Kylään palattuamme nautimme jälleen runsaan ja maukkaan kreetalaisen aterian. Päivän aikana vierailemme myös oliivinpuristamossa, josta on mahdollista ostaa mukaansa aitoa kreetalaista oliiviöljyä.

Päivä 7. Vehreä Milin myllyrotko

(Vaikeusaste ***)

 

Aamulla ajamme Xirohorion kylään, josta lähdemme rauhalliseen tahtiin kulkemaan vaikuttavan ja vehreän Milin rotkon rinteitä joenuoman polkuja seuraillen. Kuulemme Milin rotkon tarinaa kymmenistä vesimyllyistä ja hylätystä myllykylästä. Saavumme jossain vaiheessa vanhaan autioituneeseen Milin kylään, jonka ´kafenionissa´ juomme taukokahvit. Jatkamme matkaa Chromonastirin kylään, jonne saavuttuamme vierailemme ensin oliiviöljymuseossa, jossa oliiviöljyn valmistuksen ohella on esitelty myös vanhaa kotiseutuperinnettä ja tarve-esineitä. Museokäynnin jälkeen meitä odottaa maittava lounas Athivolesin juustopalloistaan tunnetussa tavernassa.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aamiaisen jälkeen bussikuljetus lentokentälle ja lento Hania - Helsinki.

 

bottom of page