top of page

Matkaohjelma

 

Mirtosin minolaiset polut Kreetalla

Muutokset ohjelmaan ja kävelyreitteihin mahdollisia johtuen sääolosuhteista ja tavernojen aukioloajoista.

Päivä 1. Matkapäivä 

 

Lento Helsinki - Iraklion,
ensimmäinen yö Iraklionissa (Heraklion), kevyt iltapala. 

 

Päivä 2. Kalamin autiokylä ja ympäristö

(Vaikeusaste **-***)

Bussikuljetus Mirtosiin, majoittuminen hotelliin ja tervetulotilaisuus. 

Ajamme aamulla ensin noin 20 minuutin matkan autioituneeseen Kalamin kylään, joka sijaitsee kauniissa ja vehreässä laaksossa. Kävelemme hiekkapolkuja kylän ympäristössä ja käymme tutustumassa myös vanhan kylän keskustaan ja sen pieniin kujiin. Kylässä vallitsee mystinen tunnelma, jota voimme yrittää ikuistaa kameroilla. Kävelyn jälkeen jatkamme autolla kukkuloiden yli etelärannalle Tertsan kylään, jossa nautimme yhteisen aterian rantatavernassa. Mikäli sää suosii, niin pääsemme pulahtamaan ennen lounasta myös Libyan mereen. Yhteisen aterian jälkeen palaamme yhteiskuljetuksella rannikkotietä pitkin Mirtosin kylään, innokkaimmat ja energisimmät voivat kävellä tuon matkan. Tämä ensimmäisen päivän patikointi on melko kevyt ja hyvä aloitus viikolle.

Iltaohjelmana pieni kävelykierros kylällä, jonka jälkeen yhteinen tervetuloillallinen.

Päivä 3. Pefkin rotko ja kyläelämää

(Vaikeusaste ***)

 

Tänään aloitamme ajamalla noin tunnin matkan rannikkotietä idän suuntaan aina Makri Gialokseen asti, josta vielä jatkamme noin 15 minuuttia sisämaahan päin kohti Pefkin vuoristokylää. Pidämme ensin kahvitauon paikallisessa kyläkafenionissa, jonka jälkeen aloitamme vaelluksemme pieneen, mutta vaikuttavaan Pefkin rotkoon. Palaamme takaisin kylään vanhaa aasipolkua rotkon reunoja seuraillen. Näkymät etelärannikolle ja itse rotkoon ovat upeat. Patikoinnin päätteeksi nautimme jälleen yhteisen aterian paikallisessa tavernassa ennen paluutamme Mirtosiin.

Päivä 4. Mithin kylä ja minolainen polku

(Vaikeusaste ***)

 

Tänään lähdemme liikkeelle jalkaisin suoraan Mirtosin kylästä. Nousemme ensin kylän viereiselle Pirgos kukkalalle, jossa sijaitsee vaikuttavan rakennuksen jäänteitä minolaiselta kaudelta eli n. 1450 eAa. Vaikka kukkula ei olekaan kovin korkea, avautuu sieltä upeat näkymät Mirtosin laaksoon ja aina Dikti-vuoriston huipuille asti. Jatkamme kulkua laaksoa seuraillen ja saavumme seuraavaksi Mithin vuoristokylään. Pidämme kyläkafenionissa jälleen pienen kahvitauon ja lähdemme sitten rauhalliseen tahtiin nousemaan Minolaista polkua eli paikallisten paimenien vanhaa kulkureittiä ylös vuorille. Polun päässä ylhäällä on pieni kaunis kappeli, jonka pihamaalla hengähdämme hetken ennen kuin jatkamme yhteiskuljetuksella Rizan kylään, jossa meitä odottaa yhteinen ateriahetki paikallisessa tavernassa. Ruokailun jälkeen ajamme takaisin Mirtosiin noin 20 minuutin matkan.

Päivä 5. Vapaapäivä, ei patikointia

 

Mahdollisuus lähteä laivaretkelle Chrissin saarelle tai tehdä päiväretki Agios Nikolaokseen ja Spinalongan saarelle.

Päivä 6. Anatoli - Malles

(Vaikeusaste **-***)

 

Tämän päivän patikoinnin aloitamme kauniista Anatolin vuoristokylästä, joka sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Mirtosin "yläpuolella". Tällä polulla voimme nähdä paljon kevään kukkia (riippuen kukinnan aikataulusta). Pääsemme myös ihailemaan upeita maisemia sekä näemme samaan aikaan sekä pohjois- että etelärannikolle. Tämän alueen erikoisuutena ovat myös hyvin vaikuttavat ja erikoiset kalliomuodostelmat. Patikoinnin päätteeksi ajamme noin 15 minuutin matkan naapurikylään Mallesiin, jossa nautimme jälleen yhteisen kreetalaisen aterian paikallisessa, perinteisessä tavernassa. Ruokailun jälkeen paluukuljetus Mirtosin kylään.

Päivä 7. Gdochia - Mournies 

(Vaikeusaste **-***)

 

Viimeisenä päivänä kuljemme kylistä kyliin. Aloitamme päivän autokyydillä Gdochian kylään, joka on ollut eri valloittajien temmellyskenttänä, ja jonka asukkaat ovat olleet kuuluisia kivenhakkaajia. Kylän korkean sijainnin vuoksi sieltä on upeat näkymät Libyan merelle. Tutustumme ensin Neitsyt Marian ilmestymisen kirkkoon ja hautausmaahan ja kuljemme sen jälkeen läpi kylän raitin. Jatkamme matkaa vehreässä ympäristössä kohti Mournieksen kylää. Mournies on kuvauksellisen kaunis, perinteinen kylä, joka on toiminut usein vastarintaliikkeen keskuspaikkana alueella. Kahvitauon jälkeen lähdemme laskeutumaan kohti Mirtos-joen suistoa ja ylitämme vanhan turkkilaisaikaisen kivisillan. Loppumatkan saamme kävellä appelsiini- ja oliiviipuiden siimeksessä kohti Mirtosin kylää, jossa yhteinen ateria rantatavernassa.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Päivällä läksiäistilaisuus ja läksiäisateria. Bussikuljetus Iraklioniin lentokentälle ja lento Iraklion - Helsinki.

 

bottom of page