top of page

Matkaohjelma


Kulinaaria ja kulttuuria Kreetalla

Makumatka Rethimnonin kulinaarisille kujille

Tämä on alustava ohjelma ja pienet muutokset ovat mahdollisia. Tarkennettu ohjelma toimitetaan ilmoittautuneille.

gyros.jpg
Päivä 1. Matkapäivä
Lento Helsinki - Hania, bussikuljetus Rethimnoniin ja majoittuminen. Majoittumisen jälkeen on
vuorossa ensimmäiset makuelämykset, kun suuntaamme tervetuloaterialle läheiseen tavernaan. 
Päivä 2. Vierailu mahtavassa Fortezzan linnoituksessa ja arkeologisessa museossa, Street Food -päivä 

 

Aamiaisen jälkeen kuulemme ensin kreikkalaisen ruoan historiasta, minkä jälkeen suuntaamme tutustumaan Rethimnonin monumentaaliseen ja suurimpaan nähtävyyteen eli venetsialaisaikaiseen Fortezzan linnoitukseen. Tämän jälkeen laskeudumme alas vanhaan kaupunkiin ja tutustumme yhdessä maistellen tyypillisiin kreikkalaisiin katu- tai pikaruokiin. Käymme myös Rethimnonin arkeologisessa museossa, joka esittelee lähinnä minolaisen ja antiikin ajan löytöjä Rethimnonin alueelta. Ohjelman päätteeksi istahdamme vielä kupposelle kahvia paikalliseen kafenioniin ja maistelemme myös rakia ja pieniä mezeitä. 

Päivä 3. Kulinaariset kujat; leipomot ja juustopuodit ym.


Aamupäivällä lähdemme jälleen Rethimnonin vanhaan kaupunkiin. Luvassa on erittäin täyteläinen päivä. Vierailemme lukuisissa pienissä puodeissa, juusto- ja lihakaupoissa, leipomoissa ja maustekaupoissa. Nautimme päivästä kaikin astein eli maistelemme, haistelemme, hypistelemme ja ihailemme. Kuulemme myös kauppiaiden tarinoita ja tutustumme paikallisiin; ehkä opimme myös muutaman sanan kreikkaa. Kierroksen päätteeksi syömme yhdessä aterian paikallisten suosimassa ruokapaikassa.

Päivä 4. Maalaismarkkinat, kaupunginpuisto ja kahvilaelämää - Illalla yhteinen illanvietto paikallisessa mezedopoliossa 

 

Aamupäivällä lähdemme hotellilta kävellen ja käymme yhdessä Rethimnonin suurilla torstaimarkkinoilla. Markkinoilta paikalliset hankkivat tuoretta lähiruokaa oman alueen pientuottajilta. Toripuolelta löydämme tuoreita ja kuivattuja yrttejä, paikallista hunajaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä ja muita ajankohtaisia maataloustuotteita. Toisella markkinapuolella ihmiset tekevät ostoksia kotitalouden muihin tarpeisiin eli tarjolla on runsaasti erilaista kodintavaraa, kankaita, vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Markkinoiden jälkeen pujahdamme kaupunginpuiston portista rauhalliseen miljööseen ja käymme puiston melko modernissa uudessa kahvilassa. Illalla jaksamme vielä lähteä paikalliseen elävän musiikin mezedopolioon tutustumaan moderneihin meze-ruokiin.

Päivä 5. Viinitilavierailu ja oliivipuristamo


Aamiaisen jälkeen lähdemme yhteiskuljetuksella Apokoronasin alueelle. Vierailemme päivän aikana oliivipuristamolla, jonne alueen pienviljelijät tuovat oliivimarjansa puristettavaksi. Tutustumme oliivinviljelyyn, öljyn tuotantoon ja maistelemme öljyä.  Viinitilalla tutustumme tuotantotiloihin ja viinikellariin, kuulemme viininviljelystä Kreetalla ja paikallisista rypälelajikkeista. Tämän jälkeen maistelemme useita viinejä kevyen lounaan kera tilan viihtyisässä ´tilaravintolassa´. Mahdollisuus ostaa päivän aikana niin öljyä kuin viinejä kotiin viemiseksi.

Päivä 6. Ruoanlaittoa paikallisen rouvan luona läheisessä kylässä 


Aamupäivällä aamiaisen jälkeen lähdemme kuljetuksella lähikylään, missä pääsemme osallistumaan vieraanvaraisessa kreetalaisessa kodissa perheen emännän ja isännän kanssa terveellisten kreetalaisten ruokien ja leivonnaisten valmistamiseen. Valmistamme mm. mussakaa, juustoa, viininlehtikääryleitä ja monia muita maukkaita perinteisiä ruokia. Lopuksi nautimme aikaansaannoksistamme yhdessä pitkän pöydän ääressä. 

Päivä 7. Aamupäivällä viinitilavierailu ja loppupäivä vapaata – Illalla läksiäisillallinen ´thalassina´

Aamupäivällä ajamme sisämaahan ja ylös vuoristoon tutustumaan toiseen viinitilaan, jossa maistelemme muutamaa viiniä. Tämän jälkeen palaamme kaupunkiin ja loppupäivä on hyvää aikaa tutustua Rethimnonin kaupunkiin omien mieltymysten pohjalta ja tehdä vielä täydentäviä tuliaisostoksia; mahdollisesti juustoja, mausteita, hunajaa ja muita ruokatuotteita. Kaupungissa on myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä, museoita, gallerioita ja käsityöläisten puoteja. Mukavaa vapaapäivän ohjelmaa on myös rentoutua uimarannalla tai hotellin altaalla. Illansuussa nautimme läksiäisillallista merellisissä tunnelmissa venetsialaisessa satamassa.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aikaistetun aamiaisen jälkeen bussikuljetus lentokentälle ja lento Hania -  Helsinki.

 

bottom of page