Matkaohjelma


Kulinaaria ja kulttuuria Kreetalla

Tämä on alustava ohjelma ja pienet muutokset ovat mahdollisia. Tarkennettu ohjelma toimitetaan ilmoittautuneille.

gyros.jpg
Päivä 1. Matkapäivä
Lento Helsinki - Hania, bussikuljetus Rethimnoniin ja majoittuminen. Majoittumisen jälkeen on
vuorossa ensimmäiset makuelämykset, kun suuntaamme tervetuloaterialle läheiseen tavernaan. 

Suuri lauantai - Suuren lauantain palvelukset päättyvät ennen puoltayötä toimitettavaan puoliyöliturgiaan


Tänä päivänä on suositeltavaa nukkua kunnon iltapäiväunet, jotta jaksaa illalla osallistua Suureen pääsiäisyön jumalanpalvelukseen, joka alkaa n. klo 23 ja päättyy klo 24. Tämän jälkeen on tarkoitus lähteä vielä syömään yhdessä eli maistelemaan perinteisiä pääsiäisruokia, kuten majiritsa-keittoa (magiritsa) ja muuta pientä hyvää, sillä onhan paasto nyt virallisesti ohi. 

Päivä 2. Pääsiäissunnuntai - ilon juhla ja pääsiäisen herkulliset ruoat

 

Tänä päivänä lähdemme ´kylille´eli maaseudulle grillaamaan lammasta. Kaupunki käytännössä tyhjenee, sillä kaikki pyrkivät luontoon ja maaseutukyliin viettämään perinteistä kevään ja ilon juhlaa. Osallistumme paikallisten kanssa pääsiäisjuhlaan, tutustumme pääsiäisajan ruokiin ja syömme hyvin maistellen erilaisia pääsiäisherkkuja ja nautimme iloisesta tunnelmasta. 🍀🌼

Päivä 3. Vapaapäivä

 

Toinen pääsiäispäivä. Tänään huilataan ja kerätään voimia eilisen juhlinnan jäljiltä. Keväinen kaupunki herää pikkuhiljaa päivän kuluessa uuteen nousuun ja iltapäivällä kaikki kahvilat ja ravintolat ovat jälleen auki. Sinulla on aikaa tehdä leppoisia kävelyretkiä vanhankaupungin kapeilla kujilla, pysähdellä mieluisiin paikkoihin ja tehdä vaikka ostoksia. Ryhmän toiveiden pohjalta voimme sopia myös yhteisen tapaamisen illaksi.

Päivä 4. Kulinaariset kujat; leipomot ja juustopuodit ym.

 

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Rethimnonin vanhaan kaupunkiin. Luvassa on erittäin täyteläinen päivä. Vierailemme lukuisissa pienissä puodeissa, juusto- ja lihakaupoissa, leipomoissa ja maustekaupoissa. Nautimme päivästä kaikin astein eli maistelemme, haistelemme, hypistelemme ja ihailemme. Kuulemme myös kauppiaiden tarinoita ja tutustumme paikallisiin; ehkä opimme myös muutaman sanan kreikkaa. Jossain vaiheessa istahdamme kupposelle kahvia ja myöhemmin mezeelle. Kaikesta tästä kuulemme historiaa ja vertaamme asioita nykytilaan. Päivän päätteeksi aterioimme vielä yhdessä kaupungin perinteisistä tavernoista.

Päivä 5. Viinitilavierailu ja oliivipuristamo ja illalla yhteinen illanvietto paikallisessa mezedopoliossa
 

Aamiaisen jälkeen lähdemme yhteiskuljetuksella Apokoronasin alueelle. Vierailemme päivän aikana oliivipuristamolla, jonne alueen pienviljelijät tuovat oliivimarjansa puristettavaksi. Tutustumme oliivinviljelyyn, öljyn tuotantoon ja maistelemme öljyä.  Viinitilalla tutustumme tuotantotiloihin ja viinikellariin, kuulemme viininviljelystä Kreetalla ja paikallisista rypälelajikkeista. Tämän jälkeen maistelemme useita viinejä kevyen lounaan kera tilan viihtyisässä ´tilaravintolassa´. Hotellille paluun jälkeen jää aikaa huilata, jotta jaksamme lähteä vielä illalla paikalliseen elävän musiikin mezedopolioon.

Päivä 6. Maalaismarkkinat, kaupunginpuisto ja kahvilaelämää, illalla ruoanlaittoa paikallisen rouvan luona läheisessä kylässä. 
 

Aamupäivällä lähdemme hotellilta kävellen ja käymme yhdessä Rethimnonin suurilla torstaimarkkinoilla. Markkinoilta paikalliset hankkivat tuoretta lähiruokaa oman alueen pientuottajilta. Toripuolelta löydämme tuoreita ja kuivattuja yrttejä, paikallista hunajaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä ja muita ajankohtaisia maataloustuotteita. Toisella markkinapuolella ihmiset tekevät ostoksia kotitalouden muihin tarpeisiin eli tarjolla on runsaasti erilaista kodintavaraa, kankaita, vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Markkinoiden jälkeen luikahdamme kaupunginpuiston rauhalliseen miljööseen ja käymme puiston melko modernissa uudessa kahvilassa. Keskipäivä on vapaata ja iltapäivällä lähdemme kuljetuksella lähikylään, missä pääsemme osallistumaan terveellisten kreetalaisten ruokien ja leivonnaistan valmistamiseen. Lopuksi nautimme aikaansaannoksistamme yhdessä.

Päivä 7. Vierailu mahtavassa  Fortezzan linnoituksessa ja arkeologisessa museossa, Street Food -päivä ja ruokatuliaiset

Aamupäivällä kävelemme vain lyhyen matkan ja käymme tutustumassa Rethimnonin monumentaaliseen ja suurimpaan nähtävyyteen eli venetsialaisaikaiseen Fortezzan linnoitukseen. Tämän jälkeen pujottelemme vanhankaupungin läpi tutustuen ja aterioimme yhdessä maistellen tyypillisiä kreikkalaisia katu- tai pikaruokia. Lopuksi käymme vielä arkeologisessa museossa, joka esittelee lähinnä minolaisen ja antiikin ajan löytöjä Rethimnonin alueelta. Sitten onkin vuorossa viimeisten tuliaisostosten tekoa, mahdollisesti mausteita, hunajaa, ruokatuotteita yms. Illansuussa läksiäisillallinen.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aamiaisen jälkeen bussikuljetus lentokentälle ja lento Hania -  Helsinki.