Matkaohjelma

 

Kukkaloistoa ja villivihanneksia Kreetan keväässä

Muutokset ohjelmaan ja kävelyreitteihin mahdollisia johtuen sääolosuhteista ja keväisen kukkimisen aikataulusta.

Päivä 1. Matkapäivä 

 

Lennot Helsinki - Hania.
Bussikuljetus Spilin pieneen kylään keski-Kreetalla, majoittuminen ja tervetulotilaisuus. Matkaohjelman tarkastelua. Yhteinen tervetuloillallinen.

 

Päivä 2. Kävely Mixorroumasta

(Vaikeusaste *)

 

Aamulla kuljetus Mixorrouman kylään, josta lähdemme kulkemaan pääosin hiekkateitä pitkin kohti Fratin kylää. Poikkeamme matkalla hengähtämään pienen kappelin pihalle ja jatkamme jälleen matkaa kahvipaikkaan Fratin kylätavernaan. Odotettavissa on keltaisten piiskahernepensaiden loistoa. Kävelyaika noin 3 tuntia. Iltapäiväohjelmana vierailemme historiallisessa Prevelin luostarissa saaren etelärannikolla. Matkalla ohitamme myös mahtavan Kourtaliotikon rotkon. Lounasta nautimme paluumatkalla Asomatoksen kylän näköalatavernassa.

Päivä 3. Villivihannespäivä,
Gious Kampos –ylätasanko ja Spili

(Vaikeusaste *)

 

Tänään lähdemme isäntämme Stefanoksen kanssa Gious Kampos –ylätasangolle, missä villit tulppaanit, anemonet ja orkideat kukkivat. Keräämme ensin villivihanneksia päivän ateriaa varten, minkä jälkeen teemme tasangolla kukkakävelyn. Jatkamme matkaa Maravelin yrttipuutarhalle, jossa perkaamme päivän saaliin, tutustumme puutarhaan ja valmistamme itse runsaan maittavan villivihannesaterian.

Päivä 4. Kävely Kentrohorin alueella ja Spili

(Vaikeusaste *)

 

Ajamme aamulla Spilistä Kedrosvuoren juurelle Kentrohorin ja Plataneksen alueelle. Aloitamme päivän samoilemalla läheisillä kukkuloilla, jotka ovat täynnään keväisiä kukkijoita. Kahville poikkeamme autenttiseen Plataneksen tai Kissoksen kyläkafenioon. Iltapäivällä palaamme jälleen Spiliin Maravelin puutarhalle, jossa jatkamme tutustumista villivihanneksiin, yrtteihin ja myös niiden käyttöön niin kosmetiikassa, kansanlääkinnässä kuin ruoanvalmistuksessa. Valmistamme maittavan aterian villivihanneksia hyödyntäen. Lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Rethymnonia, jossa majoitumme Ideon-hotelliin.

Päivä 5. Vapaapäivä

 

Aamulla mahdollisuus käydä Rethimnonin markkinoilla, mistä löytää tuoreita ja kuivattuja yrttejä, paikallista hunajaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä ja muita ajankohtaisia maataloustuotteita sekä runsaasti erilaista kodintavaraa, kankaita, vaatteita, kenkiä ja laukkuja . Loppupäivä on hyvää aikaa tutustua Rethimnonin kaupunkiin, sen nähtävyyksiin ja museoihin tai vain rentoutua uimarannalla tai katukahviloissa istuskellen.

Päivä 6. Argiroupoli ja Kato Poros

(Vaikeusaste **)

 

Tämä päivä on omistettu luonnon tarjoamille yrttiaarteille. Lähdemme muinaisen Lappan kylän kujilta kohti Kato Porosta. Reittimme kulkee vanhoja kivettyjä roomalaisaikaisia teitä pitkin Viiden neitsyen kirkolle ja ikivanhan plataanin varjossa sijaitsevalle lähteelle. Sieltä matka jatkuu pitkin villiintyneitä aasipolkuja, joiden varrelta löytyviä yrttejä keräämme myös kotiinviemiseksi. Lappassa vierailemme avokadopohjaisia tuotteita valmistavassa luontaistuotekaupassa. Lounaalle laskeudumme kylän alapuolella sijaitsevalle lähdealueelle, jossa yksi tavernoista tarjoaa meille perinteisiä kreetalaisia grilliherkkuja.

Päivä 7. Kävely Milin myllyrotkossa

(Vaikeusaste **+)

 

Lähdemme hotellista aamusella ja ajamme Xiro Horion kylään, josta jatkamme jalkaisin Milin myllyrotkoon. Kuljemme rotkoa ylös polkuja pitkin ja etsimme kosteassa maaperässä viihtyviä kevätkukkia. Kahvitauolle pysähdymme pienen kappelin pihamaalle. Jatkamme edelleen ylös Chromonastirin kylään, jossa vierailemme kylän oliivimuseossa tutustumassa oliiviöljyn vanhoihin valmistus- ja puristusmenetelmiin. Museon jälkeen syömme maittavan lounaan Athivolesin juustopalloistaan kuuluisassa kylätavernassa. Illalla läksiäisillallinen Rethimnonissa.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aamiaisen jälkeen bussikuljetus lentokentälle ja lento Hania - Helsinki.

 

Matkan iltaohjelmana yhteisten illallisten lisäksi voimme ryhmän kiinnostuksen mukaan kokoontua joinakin iltoina tekemään yhteenvetoa päivän kokemuksista, katsomaan kuvasaalista ja tutkimaan kasvikirjoja.