top of page

Matkaohjelma 2022

 

Kukkaloistoa ja villivihanneksia Kreetan keväässä

Muutokset ohjelmaan ja kävelyreitteihin mahdollisia johtuen sääolosuhteista ja keväisen kukkimisen aikataulusta.

Päivä 1. Matkapäivä 

 

Lennot Helsinki - Hania.
Bussikuljetus Spiliin ja majoittuminen. Seuraavana aamuna pidämme tervetulotilaisuuden hotellilla, teemme pienen kävelyn kaupungilla ja nautimme herkullisen tervetuloaterian pitkän pöydän ääressä toisiimme tutustuen.

 

Päivä 2. Kävely Mixorroumasta

(Vaikeusaste *)

 

Aamulla kuljetus Mixorrouman kylään, josta lähdemme kulkemaan pääosin hiekkateitä pitkin kohti Fratin kylää. Poikkeamme matkalla hengähtämään pienen kappelin pihalle ja jatkamme jälleen matkaa kahvipaikkaan Fratin kylätavernaan. Odotettavissa on keltaisten piiskahernepensaiden loistoa. Kävelyaika noin 3 tuntia. Iltapäiväohjelmana vierailemme historiallisessa Prevelin luostarissa saaren etelärannikolla. Matkalla ohitamme myös mahtavan Kourtaliotikon rotkon. Lounasta nautimme paluumatkalla Asomatoksen kylän näköalatavernassa. 

Päivä 3. Argiroupoli ja Kato Poros

(Vaikeusaste **)

 

Tämä päivä on omistettu luonnon tarjoamille yrttiaarteille. Lähdemme muinaisen Lappan kylän kujilta kohti Kato Porosta. Reittimme kulkee vanhoja kivettyjä roomalaisaikaisia teitä pitkin Viiden neitsyen kirkolle ja ikivanhan plataanin varjossa sijaitsevalle lähteelle. Sieltä matka jatkuu pitkin villiintyneitä aasipolkuja, joiden varrelta löytyviä yrttejä keräämme myös kotiinviemiseksi. Lappassa vierailemme avokadopohjaisia tuotteita valmistavassa luontaistuotekaupassa. Lounaalle laskeudumme kylän alapuolella sijaitsevalle lähdealueelle, jossa yksi tavernoista tarjoaa meille perinteisiä kreetalaisia grilliherkkuja.

Päivä 4. Villivihannekset kreetalaisessa ruoanlaitossa

(Vaikeusaste *)

 

Ajamme aamulla n. 15 km matkan pieneen maalaiskylään, jossa paikallinen rouva odottaa meitä. Lähdemme yhdessä lähiluontoon etsimään kauden villivihanneksia ja tutustumme myös hänen pieneen puutarhaan.  Seuraavaksi tutkimme hortasaalistamme ja nimeämme paikallisia, meille ehkä vähän vieraampia villivihanneksia. Samalla kun nautuimme aromikasta yrttiteetä, opettelemme mikä villivihannes sopii mihinkin ruokaan ja miten sitä on mahdollisesti käytetty aiemmin kreetalaisessa kansanlääkinnässä ja/tai kosmetiikassa. Tämän jälkeen valmistamme emännän johdolla terveellisen villivihannesaterian ja istumme jälleen pitkän pöydän ääreen herkuttelemaan yhdessä.

Päivä 5. Vapaapäivä

 

Aamulla mahdollisuus käydä Rethimnonin markkinoilla, mistä löytää tuoreita ja kuivattuja yrttejä, paikallista hunajaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä ja muita ajankohtaisia maataloustuotteita sekä runsaasti erilaista kodintavaraa, kankaita, vaatteita, kenkiä ja laukkuja . Loppupäivä on hyvää aikaa tutustua Rethimnonin kaupunkiin, sen nähtävyyksiin ja museoihin tai vain rentoutua uimarannalla tai katukahviloissa istuskellen.

Päivä 6. Maroulas ja Agia Paraskevi 

(Vaikeusaste **)

 

Tänään ajamme aamulla Maroulasin kylään, jossa tutustumme ensin viehättävään yrttipuotiin. Täällä sinulla on mahdollisuus ostaa yrttisekoituksia moneen tarkoitukseen ja vaivaan. Samoin heillä on valikoimissa heidän itse valmistamiaan, paikallisista yrteistä tislattuja eteerisiä öljyjä, kuten rosmariini, salvia, timjami ja myös ihania sekoituksia rauhoittamaan tai energisoimaan mieltä. Piipahdamme myös upealla näköalapaikalla kupposella vuoristoteetä tai kreikkalaista kahvia ja jatkamme sen jälkeen pieniä polkuja pitkin suuren rotkon pohjalle, josta nousemme jälleen ylös saapuaksemme lopulta Agia Paraskevin kylään ihanalle meze-lounaalle. 

Päivä 7. Kävely Milin myllyrotkossa

(Vaikeusaste **+)

 

Lähdemme hotellista aamusella ja ajamme Xiro Horion kylään, josta jatkamme jalkaisin Milin myllyrotkoon. Lähdemme kulkemaan rotkon polkuja pitkin ja etsimme kosteassa maaperässä viihtyviä kevätkukkia. Kahvitauolle pysähdymme pienen kappelin pihamaalle. Jatkamme edelleen ylös Chromonastirin kylään, jossa vierailemme kylän oliivimuseossa tutustumassa oliiviöljyn vanhoihin valmistus- ja puristusmenetelmiin. Museon jälkeen syömme maittavan lounaan Athivolesin juustopalloistaan kuuluisassa kylätavernassa. Illalla läksiäisillallinen Rethimnonissa.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aamiaisen jälkeen bussikuljetus lentokentälle ja lento Hania - Helsinki.

 

bottom of page