top of page

Matkaohjelma

 

Itäinen Kreeta ja Spinalonga


Ohjelma toteutetaan bussikertomatkana.
Päiväohjelmien järjestys voi muuttua ja pienet muutokset ohjelmaan ja reitteihin mahdollisia johtuen esim. sääolosuhteista.

Knossos.jpg
Päivä 1. Matkapäivä 

 

Lennot Helsinki - Hania.
Lentokentällä MatkaPaletin opas ottaa teidät vastaan, minkä jälkeen siirrytään bussille ja viikon seikkailu Kreetalla voi alkaa. Bussikuljetus Iraklioniin, joka on Kreetan suurin kaupunki ja samalla saaren pääkaupunki. Iraklionin kaupungin paikka on ollut asuttu jo minolaisella kaudella eli Kreetan pronssikaudella 1000-luvulla eaa. Se toimi tuolloin läheisen Knossoksen palatsikeskuksen satamana. Iraklionin vanhaa kaupunkialuetta ympäröivät venetsialaisaikaiset bastioneilla varustetut kaupunginmuurit, joiden yhteispituus on noin 7,5 kilometriä.
Perillä Heraklionissa alkuillasta tervetulotilaisuus ja -ateria.
Bussimatka noin 5 km.
Yöpyminen Iraklionissa.

Päivä 2. Iraklion - Knossos - arkeologinen museo

 

Iraklion. Tänään vierailemme Knossoksen palatsialueella ja Iraklionin arkeologisessa museossa. Iraklionin arkeologisessa museossa on arvokas minolaisen taiteen ja kulttuurin kokoelma. Museossa on yhteensä noin 15 000 esinettä esihistorialliselta kaudelta aina antiikin ajan lopulle. Minolainen kulttuuri oli Euroopan ensimmäisiä korkeakulttuureita ajoittuen Kreikan pronssikaudelle. Vain lyhyen automatkan päässä Iraklionista etelään siirrymmekin ajassa noin 3500 vuotta taaksepäin eli Knossoksen raunioille, joka oli minolaisen kulttuurin keskus. Knossoksen palatsi on restauroitu osittain ja saamme hyvän käsityksen siitä, millaista elämä täällä oli aikoinaan. Palatsialueelta löydetyt seinämaalaukset ovat olleet arvokas informaatiolähde tuon ajan elämästä. Paluumatkalla takaisin kaupunkiin, käymme Nikos Kazantzakisin haudalla. Kazantzakisin kuuluisin teos on romaani “Kerro minulle, Zorbas”. Myös runoilijana, näytelmäkirjailijana ja filosofina tunnettu kreikkalainen on haudattu kaupunginmuurin yhteen linnakkeeseen, jolta on fantastinen näkymä yli koko Kreetan suurimman kaupungin. Aikataulun puitteissa vierailemme myös viikon aikana taidemaalari El Grecon kotimuseossa Iraklionin lähellä. Aamiainen ja lounas.  
Bussimatka noin 25 km.
Ilta ja yöpyminen Iraklionissa.

Päivä 3. Iraklionin viininviljelyalueet, Mirtos, Ierapetra


Iraklion – Agios Nikolaos. Iraklionin läänissä sijaitsee Kreetan suurimmat viininviljelyalueet ja lukuisat viinitilat, joissa uudempien rypälelajikkeiden rinnalla viljellään hyvin vanhoja, perinteisiä rypälelajikkeita, joita ei muualta löydä. Ajamme aamulla Arhanesin ja Pezan viininviljelyalueelle ja vierailemme joko kuuluisalla ja ansioituneella Lyrarakisin viinitilalla, jossa maistelemme heidän palkittuja viinejään. Matka jatkuu yli Kreetan saaren keskiosan vuoristoteiden kautta kieputellen aina Kreetan etelärannikolle Mirtosin kylään ja edelleen Ierapetran kaupunkiin. Mirtos on idyllinen ja pieni entisaikojen hippikylä, joka sijaitsee hieman sivussa valtateiltä ja elääkin omaa rauhallista elämäänsä. Ierapetra on vähän suurempi kaupunki ja samalla Euroopan eteläisin kaupunki. Ierapetrassa näemme vanhan venetsialaisaikaisen linnoituksen ja vanhan kaupungin turkkilaiskorttelissa sijaitsevan Tzamin moskeijan. Matkan varrella nautimme runsaan lounaan.
Aamiainen ja lounas.
Bussimatkaa n. 150 km.
Illansuussa saavumme Agios Nikolaokseen, jossa yöpyminen.

Päivä 4. Laivaretki Spinalongan saarelle ja paluu Agios Nikolaokseen

 

Agios Nikolaos - Laivaretki Spinalongan saarelle. Lähdemme laivalla puolen päivän aikaan Agios Nikolaoksen satamasta.  Spinalongan saarella on pitkä historia takanaan, ja se muistetaan parhaiten erityisesti leprasiirtolana vuosien 1903–1957 välisenä aikana. Tälle ajanjaksolle sijoittuu myös brittiläisen kirjailijan Victoria Hislopin menestysromaani “Saari”. Spinalongaa ovat hallinneet sen vaikuttavan historian aikana niin roomalaiset, arabit, venetsialaiset kuin turkkilaisetkin. Laivamatkan aikana on mahdollisuus uimataukoon. Paluu iltapäivällä takaisin Agios Nikolaokseen. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Agios Nikolaoksessa. Kaupungissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja kauniita pieniä kaupunkirantoja. Ehdit sekä pulahtaa virkistävässä meressä tai vierailla mielenkiintoisessa paikallismuseossa. Agios Nikolaoksessa on paljon erinomaisia kahviloita, joissa on mukava istuskella ja katsella kaupungin arkea, ravintoloita löytyy myös jokaiseen makuun ja suosituimmat niistä sijaitsevat kaupungin keskellä sijaitsevan kauniin pohjattoman järven rannalla. Aamiainen ja lounas.
Yöpyminen Agios Nikolaoksessa.

Päivä 5. Vain palmuranta - Toploun luostari - Sitia

 

Agios Nikolaos – Vain ranta – Sitia – Agios Nikolaos. Ajamme aamulla aikaisin Agios Nikolaoksesta itään. Ensimmäisenä pysähdyspaikkana saavumme Moni Toploun luostariin. Luostarin juuret ulottuvat aina 1400-luvulle saakka. Luostari muistuttaa linnoitusta koska se on rakennettu puolustamaan asukkaita niin ryöväreiden kuin merirosvojenkin hyökkäyksiltä. Luostarin munkit ovat ahkeroineet viime vuosina ja tuottavat nykyisin mm. viiniä, rakia ja oliiviöljyä. Luostarissa voikin maistella heidän viinejä ja tehdä tuliaisostoksia. Seuraavaksi ajamme kuuluisalle Vain palmurannalle, jonne on luostarilta vain muutama kilometri.  Vain ranta on tunnettu endeemisistä kreetalaisista taatelipalmuista. Taatelipalmut muodostavat Euroopan suurimman luonnollisen palmumetsän. Matkalla rannikolle näemme myös banaaniviljelmiä. Pysähdymme Nikos Troulosin luonnonmukaisella banaaniviljelmällä, jossa hän kertoo meille enemmän luonnonmukaisesta banaaniviljelmästään Itä-Kreetalla, jossa vallitsee subtrooppinen ilmasto. Iltapäivällä saavumme Sitiaan, jossa vapaata aikaa tutustua kaupunkiin. Sitia on hyvin aitokreetalainen kaupunki, jossa on vain vähäistä turismia. Suosittelemme kävelyretkeä Sitian viehättävällä satama-alueella.
Aamiainen ja lounas.
Bussimatkaa noin 180 km.
Illaksi palaamme Agios Nikolaokseen, jossa yöpyminen.

Päivä 6. Kritsan kylä - Lassithin tasanko - Zeuksen luola

 

Tänään jätämme Agios Nikolaoksen taaksemme ja aloitamme päivän retken ajamalla ensin Kritsan perinnekylään, josta matka jatkuu läpi Dikti-vuorten kauniiden maisemien kohti Lassithin ylätasankoa. Kritsan kylä oli yksi Nikos Kazantzakisin “Kristuksen viimeinen kiusaus” -romaaniin perustuvan elokuvan kuvauspaikoista. Kritsa on hyvin pittoreski kreikkalainen kylä valkoisiksi maalattuine taloineen ja mutkittelevine kujineen. Kylä on melko korkealla ja sieltä avautuvat upeat näkymät alas Mirabellon lahdelle. Teemme yhteisen kävelykierroksen, jonka jälkeen sinulle jää aikaa tutustua kylään myös omin päin. Lassithin ylätasanko on 25 km² kokoinen tasanko, joka sijaitsee 800 metrin korkeudessa, mikä tarkoittaa muutamaa astetta viileämpää ilmanalaa rannikon kyliin verrattuna. Se on hyvä pakopaikka kesän kuumimmilla helteillä. Täällä, Kreetan hedelmällisimmällä maaperällä, kasvavat hedelmät ja vihannekset, jotka ovat suosittuja makunsa puolesta paikallisten asukkaiden keskuudessa. Tasangolla näemme vielä perinteisiä tuulimyllyjä, mutta aikoinaan niitä oli satoja, joista useimmat ovat kuitenkin tänä päivänä raunioina. Täällä saatamme vielä nähdä paikallisia asukkaita, vanhoja arvokkaita herroja, jotka pukeutuvat perinteiseen kreetalaiseen vuoristomiehen asuun mustine saapikkaineen, musta huivi kiedottuna pään ympäri ja kasvoja koristavat tuuheat kulmakarvat ja komeat viikset. Kreikkalaisen mytologian mukaan ylijumala Zeus oli syntynyt tällä alueella eli läheisessä Diktin luolassa. Luolalle päästäksemme joudumme hieman kävelemään, mutta vaiva on sen arvoista, sillä luola on nykyisin samalla upeasti valaistu tippukiviluola stalagtiitteineen ja stalagmiitteineen. Tämän jälkeen alkaa vähän pidempi bussimatka kohti Rethimnonin kaupunkia, jonne saavumme illansuussa.
Bussimatkaa noin 215 km.
Aamiainen ja lounas.
Yöpyminen Rethimnonissa.

Päivä 7. Vapaapäivä Rethimnonissa

 

Rethimnon. Tämä päivä on suunniteltu vapaapäiväksi, jolloin on rauhassa aikaa rentoutua katukahviloissa tai tutustua Rethimnonin pieniin museoihin. Rethimnonissa sijaitsee mm. Folklore-museo, Paleoliittinen museo, Arkeologinen museo, kansantaiteen keskus ja Kanakiksen taidemuseo. Rethimnonissa on myös erittäin hyvät ostosmahdollisuudet niin vaatteiden, kenkien, korujen kuin myös erilaisten perinneruokatarvikkeiden, mausteiden, oliiviöljyn ja muiden tärkeiden tuliaisostosten tekoa varten. Läksiäisillallinen venetsialaisessa satamassa.
Aamiainen ja läksiäisillallinen.
Yöpyminen Rethimnonissa.

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aamiaisen jälkeen bussikuljetus n. 90 km lentokentälle ja lento Hania - Helsinki.

 

bottom of page