top of page

Matkaohjelma

 

Kiertomatka kulttuurin alkulähteillä Kreetalla

Ohjelma toteutetaan bussikertomatkana. Muutokset ohjelmaan ja reitteihin mahdollisia johtuen sääolosuhteista.

Päivä 1. Matkapäivä 

 

Lennot Helsinki - Hania.
bussikuljetus Rethimnoniin ja majoittuminen Ideon-hotelliin. Jo matkalla kuulemme mielenkiintoista infoa Kreetan saaresta. Myöhemmin iltapäivällä pidämme tervetulotilaisuuden hotellilla ja teemme tunnin kävelykierroksen kaupungilla, jonka jälkeen yhteinen tervetuloateria paikallisessa tavernassa.

 

Päivä 2. Prevelin luostari ja palmuranta - Spilin kylä ja yrttipuutarha

 

Tämän päivän retki suuntaa kohti Kreetan etelärannikkoa. Ajamme ensin aamupäivällä monien pienten kylien ja mahtavan Kourtaliotiko -rotkon kautta Prevelin luostarille ja kuuluisalle Finikan palmurannalle. Matkalla kuulemme tietoa ja historiaa päivän kohteista ja ihailemme kaunista kevään kukkaloistoon puhjennutta maalaismaisemaa ja vehreitä vuorenrinteitä. Tutustumme Prevelin luostariin, joka on toiminut historiansa aikana kulttuurin, koulutuksen ja myös vastarintaliikkeen keskuksena. Jatkamme matkaa Spilin kylään, jossa meillä on lounas ja sen jälkeen vapaata aikaa kierrellä kylässä. Ennen paluumatkaa Rethimnoniin vierailemme vielä yrttitarhalla tutustuen moniin kreetalaisiin ja myös vierasperäisiin kasveihin ja yrtteihin, joita käytetään niin ruoanlaitossa kuin kansanlääkinnässä eri muodoissaan mm. voiteina, tislattuina aromaöljyinä, teenä sekä saippuoina. Paluu hotellille Rethimnoniin.

Päivä 3. Argiroupolin kylä ja lähdealue – Viiden neitsyen kirkko

 

Ajamme aamulla Argiroupolin kylään, joka on rakennettu muinaisen Lappan kaupunkivaltion raunioille. Kylä sijaitsee lounaaseen Rethimnonista korkealla rinteellä, josta näkee kauas merelle. Kierrämme kävellen kylää tutustuen sen nähtävyyksiin, kuten 100-luvulta olevaan vanhaan kylpylän mosaiikkilattiaan, kahteen pieneen kirkkoon ja vanhojen aatelistalojen raunioihin. Kierroksen jälkeen on vuorossa kahvit ja vapaata aikaa kylässä ja mahdollisuus tehdä ostoksia vanhassa leipomossa, liinakaupoissa ja avodadopohjaista luonnonkosmetiikkaa myyvässä myymälässä, josta saa ostaa myös hunajaa, oliiviöljyä ja muita paikallistuotteita. Jatkamme matkaa bussilla, mutta käymme vielä jalkaisin vanhoja kivettyjä roomalaisaikaisia polkuja pitkin Viiden neitsyen kirkolla ja lähteellä, jonka ympärillä sijaitsee suuria hautaluolia. Levähdämme hetken yli 2000 vuotta vanhan plataanipuun varjossa, jonka jälkeen jatkamme jälleen bussilla kylän alapuolella sijaitsevalle lähdealueelle, jossa vedet virtaavat vuolaina ympäri vuoden. Yksi alueen monista tavernoista tarjoaa meille runsaan ja maukkaan aterian. Paluu hotellille Rethimnoniin.

Päivä 4. Antiikin Elefterna - Margarites - Melidonin tippukiviluolat

 

Ajamme ensin bussilla Antiikin Elefternan kylään, jossa käymme jalkaisin tutustumassa suunnattomilla roomalaisaikaisilla vesisäiliöillä ja bysanttilaisen kaupungin raunioilla. Jatkamme matkaa bussilla kohti Margariteksen kylää, joka on yksi Kreetan kuuluisimmista keramiikkakylistä. Sen ympäristöstä löytyy edelleen keramiikan valmistuksessa käytettävää erikoislaatuista savea, jota savenvalaja Jorgos Dalamvelas myös käyttää. Hän kertoo meille työstään ja esittelee keramiikkaansa, joiden mallit tulevat aina antiikin ajalta. Tämän jälkeen ruokailemme kylän tavernassa, jossa Eleni-rouva tarjoilee meille muiden herkkujen ohella hänen kuuluisaa pastitsiota. Ruokailun jälkeen vapaata aikaa Margariteksen kylässä, jossa toimii yhteensä noin 20 keramiikkapajaa. Päivän päätteeksi ajamme vielä tutustumaan Melidonin kylän lähellä sijaitsevaan tippukiviluolaan ja sen jännittävään historiaan. Paluu hotellille Rethimnoniin.

Päivä 5. Vapaapäivä

 

Aamulla mahdollisuus käydä Rethimnonin suurilla torstaimarkkinoilla. Loppupäivä on hyvää aikaa tutustua Rethimnonin nähtävyyksiin ja museoihin tai vain rentoutua (rannalla) ja katukahviloissa istuskellen. Kaupungissa on mm. upea venetsialaiselta ajalta oleva Fortezzan linnoitus, venetsialainen satama, folklore-museo ja arkeologinen museo

Päivä 6. Apokoronasin kulinaariset aarteet – Vamos, Vrisses, Alikampos

 

Tänä päivänä retkemme vie Valkoisten vuorten alarinteille Apokoronasiin. Aloitamme päivän ajamalla Georgioupolin kautta Vamosin perinnekylään, jossa teemme ensin pienen kävelykierroksen kylän raitilla kuullen kylän menneistä ajoista ja nykypäivästä. Istahdamme myös kreikkalaiselle kahville kyläaukiolla ja seuraamme paikalliselämää. Päivän aikana vierailemme juustolassa, oliivipuristamossa ja osallistumme lounaamme valmistukseen kevään villivihanneksia hyödyntäen. Kuulemme neuvoja oliiviöljyn ostoon ja maistelemme öljyjä. Jatkamme matkaa erityisen maukkaasta jogurtistaan tunnetun kauniin Vrissesin kylän kautta Alikamposin kylään viinitilalle, jossa maistelemme viinejä tutustuen samalla viininvalmistukseen ja tilan historiaan. Päivän aikana on mahdollista tehdä tuoteostoksia. Viinitilan jälkeen palaamme hotellille Rethimnoniin.

Päivä 7. Agia Irinin nunnaluostari - Milin myllyrotko - Chromonastirin kylä

 

Aamulla ajamme Rethimnonista ylös sisämaahan päin ja vierailemme ensin Agia Irinin nunnaluostarissa, joka on yksi Kreetan vanhimmista luostareista. Jatkamme matkaa kohti vaikuttavaa ja vehreää Milin rotkoa ja kuulemme Milin rotkon tarinaa kymmenistä vesimyllyistä ja hylätystä myllykylästä. Laskeudumme jalkaisin alas rotkoon ja vanhaan autioituneeseen Milin kylään. Polun varrella poikkeamme myös kurkistamaan pieneen kallioon louhittuun kappeliin. Nautimme rotkon tavernassa taukokahvit, jonka jälkeen kuljemme lyhyen matkan joenuoman polkuja seuraillen rotkon päätepisteeseen Agios Antoniuksen pienelle kappelille. Jatkamme matkaa jälleen bussilla Chromonastirin kylään, jonne saavuttuamme vierailemme ensin pienessä sotamuseossa ja sen jälkeen vanhassa oliivipuristamossa, joka on entisöity oliiviöljymuseoksi. Oliiviöljyn valmistuksen ohella museossa on esitelty myös vanhaa kotiseutuperinnettä ja tarve-esineitä. Museokäynnin jälkeen meitä odottaa maittava lounas Athivolesin juustopalloistaan tunnetussa tavernassa. Paluu hotellille Rethimnoniin

Päivä 8. Kotimatka 

 

Aamiaisen jälkeen bussikuljetus lentokentälle ja lento Hania - Helsinki.

 

bottom of page