top of page

Luukku 7

​Kreikkalaisia joululeivonnaisia, osa 1.

Nyt vaihteeksi joululeipomusten pariin. Kreikka-teemassa pysyäksemme tutustumme perinteiseen kreikkalaiseen melomakarona-pikkuleipään ja jaamme sen reseptin, jotta voit leipoa näitä kotona.

​

Melomakaronat ovat hunajapikkuleipiä, joita leivotaan tavallisesti jouluna. Ne on valmistettu (oliivi)öljystä ja niissä ei ole käytetty munia, maitoa, eikä voita. Ne on useimmin päällystetty pähkinöillä ja joskus myös suklaalla.  "Melomakarona" on kreikankielinen sana, jonka vapaassa käännöksessä voisi sanoa, että se tarkoittaa "hunaja macarons". Joidenkin lähteiden mukaan nimi tulee kuitenkin antiikin kreikkalaisesta teoksesta "makaria", joka oli tietyissä seremonioissa tarjottu pala leipää. Kun lisäät sanan "meli" (kreikkalainen sana hunajasta) "makarian" päälle, saat melomakaronon! Nämä kreikkalaiset joulukeksit on maustettu appelsiininkuorella, kanelilla ja jauhetulla neilikalla, ja kun ne on paistettu, ne liotetaan hunajapohjaisessa siirapissa. Perinteisesti niiden päälle on ripoteltu saksanpähkinärouhetta, mutta nykyään niitä voi löytää myös suklaalla kuorrutettuna.

​

Kreikkalaiset_leivonnaiset_osa1.png

MELOMAKARONA

(Hunajapikkuleivät) n.2o kpl


1 tl ruokasoodaa

-1 ison appelsiinin mehu (ja raastettu kuori)

1,5 dl hyvää oliiviöljyä

1 dl sokeria

4 rkl konjakkia tai brandyä

1/2 tl kanelia

1/2 tl neilikkaa

(1/2 tl jauhettua maustepippuria)

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa


Siirappi:

2 dl juoksevaa (timjami)hunajaa

2 dl vettä

1 dl sokeria

2 rkl sitruunan mehua


Koristeluun: 100 gr rouhittuja saksanpähkinöitä (ja kanelia ja sokeria).

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Pikkuleipiä voi valmistaa monella eri tavalla, mutta tässä yksi.

Valmista ensin siirappi: kuumenna pienessä kattilassa n. 5-7 minuutin ajan hunaja, sokeri ja vesi. Kuori vaahto pinnalta.

Sekoita sitten jauhoihin sokeri, leivinjauhe, suola ja mausteet. Lisää öljy ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Lisää brändi. Lisää lopuksi sooda appelsiinimehuun ja sekoita lusikalla. Valuta kuohuva seos taikinan joukkoon.
 

Muotoile taikinasta pieniä palloja ja aseta pellille. Paina sitten pötkylöitä haarukalla niin, että ne saavat soikean muotonsa. Paista pikkuleivät 180 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä. Kylvetä jäähtyneitä pikkuleipiä hunajasiirapissa. Upottamisaika on noin 10-15 sekunttia. Nostele pikkuleivät reikäkauhalla hunajasiirapista ja aseta ne kauniille lautaselle ja ripottele saksanpähkinärouhetta ja kanelisokeria päälle.

​

bottom of page