top of page

Luukku 6

​Pyhä Nikolaos, merenkulkijoiden ja lasten suojeluspyhimys​

Tänään juhlimme Suomessa maamme itsenäisyyttä; sinivalkoiset liput liehuvat saloissa ja illalla sytytämme sinivalkoiset kynttilät. Onnea Suomi, 106 vuotta! 

 

Nimipäiväkalenterin mukaan tänään 6.12. on Niilon, Nikon ja Niklaksen nimipäivä ja se on perua suoraan kreikkalaisen pyhimyksen Agios Nikolaoksen päivästä. Kreikassa nimipäivät ovat paljon tärkeämpiä kuin syntymäpäivät.

Pyhä Nikolaos 
Nykyisin tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt kreikkalainen ihmeidentekijä Agios Nikolaos. Pyhä Nikolaos oli Bysantin valtakuntaan kuuluneen Myran piispa. Myra sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä ja hänestä tuli erityisesti merimiesten ja kalastajien, kauppiaiden ja lasten suojeluspyhimys. Pyhä Nikolaos on myös monien maiden ja kaupunkien suojeluspyhimys, lisäksi asianajajien, apteekkarien ja oikeusmurhien uhrien suojeluspyhimys.

Legendan mukaan Nikolaos kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Esimerkiksi Hollannissa lapsille jaettiin lahjoja Nikolaoksen päivänä 6. joulukuuta. Tapa levisi hollantilaisten protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen kuluessa Nikolaoksen legendasta muodostui yhdysvaltalainen joulupukki-hahmo, engl. Santa Claus. Suomessa lahjoja jakava Nikolaos tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi suomalaisten joulunajan naamiohahmojen kanssa. Syntyi suomalainen joulupukki, joka perinteisesti pukeutui harmaaseen turkkiin, mutta toisen maailmansodan jälkeen vaihtoi asunsa punaiseen nuttuun yhdysvaltalaisen Santa Claus -joulupukin vaikutuksesta.

bottom of page