top of page

Luukku 5

Reki_porot
Dionysoksen palvonta

Joulu on yksi kristinuskon tärkeimmistä – ja ehkä arvokkaimmista – juhlista, täynnä iloa ja rakkautta. Maat ympäri maailmaa juhlivat joulua erilaisilla tavoilla, joilla on syvät juuret historiassa ja perinteessä. Jos katsot tarkasti, voit nähdä erilaisia yhtäläisyyksiä Kristuksen syntymän ja Dionysuksen palvonnan välillä muinaisessa Kreikassa.

Joulukuussa muinaiset kreikkalaiset juhlivat Dionysoksen syntymää kutsuen häntä "Vapahtajaksi" ja "jumalalliseksi lapseksi". Kreikkalaisen mytologian mukaan hänen äitinsä Semele oli kuolevainen nainen, mutta hänen isänsä oli Zeus, kaikkien jumalten kuningas. Dionysoksen papilla oli paimenen sauva, samoin kuin Jeesuksella, hyvällä paimenella. Muinaiset kreikkalaiset muistelivat hänen uudestisyntymistään 30. joulukuuta.

Joulupukilla, joka matkustaa ympäri maailmaa jouluaattona ja toimittaa lahjoja lentävien porojen vetämässä reessä, on vaikuttava samankaltaisuus muinaisiin pakana-aikoihin. Samanlainen perinne oli olemassa myös Dionysoksen juhlinnan aikana muinaisessa Kreikassa. Joka vuosi joulukuun 30. päivä hänen vaunujensa uskottiin muuttuvan reeksi, ja hevoset muuttuivat lentäviksi hevosiksi juhlimaan valon jumalaansa.

bottom of page