Luukku 4

Omikron retsina Kreikasta

Mikä ihmeen omikron? Omikron, kreik. όμικρον on kreikkalainen o-kirjain. Se on lyhyt o-äänne [o], mitä merkitsee myös sen nimi ό μικρον eli ”pieni o”. Tänä päivänä sen merkitys on yhtäkkiä jotain aivan muuta, ei niin mukavaa, mutta ei mennä siihen, vaan käytetään sitä aasinsiltana päivän aiheeseen.

Tänään otetaan nimittäin yllättäen aiheeksi kreikkalainen viini.
Kreikkalaisten viinien saatavuus Suomessa on aina ollut melko heikkoa, mutta nykyisin viinivalikoima on ilahduttavasti laajentunut hyvien tilausviinien myötä.

Kreikkalaisista viineistä on tarkoitus puhua myöhemmin lisää ja vähän laajemmin, mutta tänään on ihan pakko nostaa esille eilisten radiouutisten mukaan jokseenkin erikoisella tavalla ”hittiviiniksi” noussut kreikkalainen Zacharias-viinitilan Omikron niminen retsina (Alkon tuotenro: 546237). Viinilehden mukaan se on erinomainen löytö 9,89 €. Viinilehti kommentoi: Laadukas ja hyvin tehty, edullinen ostos, kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, persikkainen, keltaomenainen, rosmariininen ja kevyen pihkainen. Rypäleenä tässä ovat kaksi kreikkalaista alkuperäislajiketta: Roditis ja Savatiano.
 

Makua viinilehti arvioi seuraavin sanankääntein: Aromaattinen tuoksu tarjoaa vaaleaa persikkaa ja omenaa, sitruunan kuorta ja tuhdisti yrttisiä piirteitä, kuten rosmariinia sekä männynkuorta. Kevyempi, kuiva maku on aromeiltaan linjassa tuoksun kanssa. Sitruksinen hapokkuus antaa viinille selkärankaa, kannatellen kokonaisuuden hedelmäiseen, yrttiseen ja hennon karvasmanteliseenkin jälkimakuun, joka supistaa suuta hieman. Ruokasuosituksena ovat aromikkaat salaatit ja kalaruoat – myös savustettuna. Miltä kuulostaisi esim. ruokaisa savulohisalaatti kera Omikron retsinan?

Viinin kysyntä on kuulemma räjähtänyt viime päivinä, joten nyt äkkiä tilaamaan, ennen kuin loppuu! 

OmikronRetsina.jpg

Zacharias-viinitila

Zacharias-perheen viinitarhat, neljäkymmentä hehtaaria ´siunattua´ maata, sijaitsevat Nemeassa ja Leontion kylää ympäröivillä rinteillä. Siellä ne ovat saaneet kasvaa rauhassa mitä parhaimmissa olosuhteissa ja tarjoavatkin tänä päivänä laadukkaita hedelmiään korkealaatuisten viinien tuottamiseksi. Viinitarhoilla kasvaa kolmetoista hienoa rypälelajiketta niin alkuperäisiä kreikkalaisia kuin sinne hyvin sopeutuneita kansainvälisiä lajikkeita.
 

Zachariaksen viinitila on alueen historiallisimpia ja toiminut vuodesta 1974. Viininvalmistuksen taito on ollut viinitilan intohimona viimeisten 30 vuoden ajan ja se pyrkiikin kehittämään näkemystä ja tekee lujasti  työtä Agiorgitiko-viinien laadullisessa parantamisessa. Zacharias-viinitilan PDO Nemea ja PGI Peloponnesos viinien kokoelma tarjoaa viinin ystäville identiteetiltään ja luonteeltaan ainutlaatuisia ja täyteläisiä viinejä. Tilan tavoitteena on myös alueen harvinaisempia rypälelajikkeita, jotka ovat olennainen paikan kulttuuriperintöä.


Lisää historiaa

Nemea on pieni kaupunki Korintin alueella Peloponnesoksen niemimaalla, 115 km Ateenasta lounaaseen. Se tuli tunnetuksi Herkuleen kuuluisista urotöistä, jonka mukaan hänen onnistui tuhota alueella asunut kauhea leijona, joka tunnetaan nimellä « Nemean leijona». Vanhoina aikoina alue tunnettiin paremmin nimellä Agios Georgios, samannimisen bysanttilaisen kirkon mukaan ja antiikin aikana sitä kutsuttiin Fliasion tasangoksi muinaisen Fliountan (Flius) kaupungin mukaan, joka oli saanut nimensä perustajansa, itse viinin jumala Dionysoksen pojan Fliountan mukaan.
 

Rypäleiden ja viinin tuotanto alueella ovat peräisin vuodelta 2000 eKr., joten alue on ollut kuuluisa erinomaisista viineistään jo vuosituhansien ajan.‎ Kaupungin nimi, Nemea, ilmestyi ensimmäisen kerran vasta vuonna 1840, jolloin Nemean kunta perustettiin, ja siitä tuli pysyvä toisen maailmansodan jälkeen. Nemean alueelle on ominaista suuri määrä viinitarhoja ja viinintuotanto. Tasankoa halkoo Asopos-joki ja maisemaa leimaa matalat kukkulat Agiorgitiko-viinitarhoineen, jotka tuottavat loistavia rubiininpunaisia ​​viinejä.
 

"Nemea" on nimetty samaa nimeä kantavan nymfin eli Asopos joen tyttären mukaan. Alue on ollut asuttu esihistoriallisista ajoista lähtien, ja sitä pidetään yhtenä Kreikan uskonnollisimmista paikoista; se on ollut antiikista lähtien kreikkalaisen maailman uskonnollisten ja urheilutapahtumien keskus.

Alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Zeuksen, Ivisin, Demeterin ja Persefonen pyhäköt, muinainen stadion, jossa on kapasiteettia 40 000 istumapaikkaa sekä Mykenen haudat.

Nemean Viinitarhat.jpg
Athenian_black-figure_amphora,_6th_century_BC,_Heracles_wrestling_with_the_Nemean_lion,_As

Herakles painii Nemean leijonan kanssa. Attikalainen mustakuviotekniikalla koristeltu amfora, 500-luku eaa.)