top of page

Luukku 4

Kalanta.gif
Lapset laulavat Kalantaa

Tuhansia vuosia jatkunut jouluperinne Kreikassa on kalantan (kάλαντα) laulaminen, joka on melko samanlainen traditio kuin joululaulujen laulaminen muissakin maissa. Kreikassa kalantaa laulavat tyypillisesti lapset. Jouluaaton aamuna ja joillakin alueilla auringonlaskun jälkeen on tapana, että lapset kiertävät talosta taloon laulamassa kreikkalaisia joululauluja. Samalla kun lapset laulavat, he soittavat lukuisia soittimia, kuten triangeleita, rumpuja, lyyraa ja kitaroita (katso alla oleva video kuunnellaksesi yhden).

"Na Ta Poume?", ”Saammeko laulaa?” lapset huutavat odottaessaan tuota erityistä "nyökkäämistä".

Laulut huipentuvat aina toiveeseen: “Ke tou Chronou, Hronia Polla”, mikä tarkoittaa "Ensi vuonna voimme jälleen juhlia ja vielä monia vuosia eteenpäin."

Toivotettuaan naapureille hyviä pyhiä, lapsia on tapana palkita. Kalantan saaja lahjoittaa lapsille pieniä herkkuja, kuten suklaata, leivonnaisia ja muita makeisia, vaikka tämä onkin vuosien saatossa siirtynyt lähinnä rahalahjoiksi. Kalantaa lauletaan myös sekä uudenvuoden että loppiaisen aattona.


Kuten useimmat paikalliset kansanmusiikit (demotika), kreikkalaiset joululaulut juontavat juurensa Bysantin ajoilta, ja niitä lauletaan edelleen enimmäkseen kreikan kielen katharevousa-muodossa. Sana "kalanta" tulee latinan sanasta "calenda", joka määritellään kuun alkajaksi.


Kreikan kansanlauluperinteen tapaan, Kalantan sanat ja musiikki vaihtelevat alueittain, ja tämä näkyy paitsi joululaulujen soittimissa, myös rytmissä, dynamiikassa, sanoissa ja toiveissa. Joillakin alueilla musiikilliseen säestykseen kuuluu kitarat, daouli-rumpu, huuliharppu, klarinetti tai harmonikka. Ääni liittyy myös läheisesti maisemaan.
 

Esimerkiksi Peloponnesoksen ja Epiruksen alueen kalanta on ”raskaampaa”. Pontοsin kalanta taas on voimallisempaa perinteisellä pontoslaisella lyyralla ja lyömäsoittimilla soitettuna kertoen Kristuksen elämästä pontoslaisella kielellä. Traakialaisessa kalantassa on lumoava ääni ylväästä pipizasta – perinteisestä kreikkalaisesta pussipillisoittimesta yhdessä lyömäsoittimien (daouli) kanssa kertoen tarinan Mariasta, joka synnytti siunatun lapsen luonnonvaraisten kukkien keskellä.

Kun siirrymme saarille, joululaulut ovat iloisempia, kevyempiä ja kutsuvat talon rouvaa tuomaan viiniä vaurauden ja terveyden kunniaksi. Tällaisia esimerkkejä ovat kalanta Kyprokselta, Kreetalta ja Kykladien saarilta.

 

Kuuntele tästä Youtube-linkistä kreikkalaista kalantaa.

bottom of page