Luukku 3

greeker-than-the-greeks-greek-christmas-customs-traditions.jpg
Jouluvaloin koristellut laivat

Kreikassa joulua symboloi usein laiva ja kauniisti valoketjuin koristellut laivafiguurit ilmestyvät kaupunkien toreille, myös Ateenan Syntagma-aukiolle.

Jouluvene on vanha kreikkalainen perinne, joka tunnetaan nimellä "Karavaki", joka tarkoittaa pientä laivaa. Tämä juhlaperinne kukoistaa edelleen. Kreikassa on tapana koristella perheen vene valoilla. Jos perheellä ei ollut venettä, he käyttivät koristeluun pieniä koristeveneitä. Lapset kantoivat näitä veneitä ympäriinsä kiertäessään soittimien kanssa ja laulaessaan lauluja naapureilleen. Jotkut perheet asettivat koristellun veneen takan lähelle tai esille talon etuovelle. Veneet symboloivat Kreikassa siirtymistä kohti uutta elämää.

 

Uskotaan, että ensimmäinen joulukuusi saapui Kreikkaan vuonna 1833. Tämä tapahtui, kun maasta tuli kuningaskunta ja kuninkaaksi valittiin Baijerin Otto von Wittelsbach, joka hallitsi vuosina 1832–1862. Othonasin palatsiin asetettiin joka vuosi joululoman aikana joulukuusi, joka tavallaan toi kuninkaan oman maan perinteet jaettavaksi kreikkalaiseen maailmaan. Vaikka joulukuusiperinteestä tuli suosittu, monet pitävät silti kiinni juuristaan ​​ja koristelevat veneitä.

Tarina jouluveneistä jatkuu maanantaina 6.12.