top of page

Luukku 3

PyhäVassilis.jpg
Agios Vassilis – kreikkalainen joulupukki

Nykyisin tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt kreikkalainen Pyhä Nikolaus. Pyhä Nikolaus oli Bysantin valtakuntaan kuuluneen Myran piispa. Myra sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojeluspyhimys. Legendan mukaan Pyhä Nikolaus kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Vaikka Pyhä Nikolaos tuokin lahjat lapsille joissakin maissa, niin Kreikassa lahjat tuo kuitenkin Agios Vassilis, Pyhä Vasilis.
 

Kreikassa Pyhä Nikolaus ja Pyhä Vassilis ovat siis kaksi eri henkilöä, joskin molemmat ovat historiassa olleet piispoja, hyväsydämisiä ja avuliaita ja kotoisin nykyisen Turkin alueelta.


Pyhä Vasilis ei kuitenkaan ollut pullea punanuttuinen mies, vaan hän oli pitkä, laiha mies, jolla oli musta parta ja mustat läpitunkevat silmät. Hän kuoli 1. tammikuuta 379 jKr ja kreikkalaisortodoksinen kirkko juhlii hänen muistoaan 1.1. Tästä johtuen Kreikassa Pyhä Vasilis tuo perinteisesti lahjat vasta uudenvuoden yönä, eikä jouluaattona, kuten muualla maailmassa.
 

Ei ole aivan varmaa, kuinka Pyhä Vasilis tuli Kreikkaan Turkin alueelta, mutta todennäköisin selitys on se, että Turkin ja Vähä-Aasian kreikkalaiset toivat legendan mukanaan 1920 luvun kansojen siirron aikana.

bottom of page