top of page

Luukku 21

Kreikkalaisia viinejä joulunpyhiin

Viinisuositus, osa 2.

Alkon valikoimat ovat kreikkalaisten viinien osalta melko kapeat, vaikkakin useampia viinejä löytyy tilaustuotteena. Tällä hetkellä valikoimista ovat poistuneet tutummat kinkun pariksi sopivat punaviinit, mutta tänään esitellään joitakin muita jouluruokien kaveriksi sopivia kokeilemisen arvoisia viinejä.

* * *

Kolme ALKOn viiniä 

Jos oman paikkakuntasi Alkosta ei löydy näitä viinejä, niin voit tilata niitä Alkon verkkokaupasta omaan myymälääsi.

Jouluksi näitä viinejä ei enää ehdi tilata, mutta välipäivien juhlaillalliselle ne ehtivät hyvin. 

ZaZaZu.png
oenops-limniona-2019.jpg
w950035_alko.jpg

Zazazu Demi Sec
Tämä puolikuiva kuohuviini on Lyrarakis viinitilan tuotantoa. Lyrarakisin viinitila sijaitsee Kreetalla, lähellä Heraklionia, Pezan viininviljelyalueella. Lyrarakisin perheen tila on yksi tunnetuimmista viinitiloista Kreetalla ja heidän viininsä ovat erittäin arvostettuja. Tämä kuohuva juoma on valmistettu kreetalaisista Vilana, Vidiano ja Muscat White rypäleistä. Vilana ja Vidiano kohtaavat aromaattisen Muscatin ZaZaZussa ja luovat kevyen viinin, jossa on aprikoosin, persikan ja sitruunan aromeja ja kukkaisia nuotteja.
Ihanteellinen aperitiiville, jossa on lempeitä kuplia, virkistävää happamuutta ja huomattavaa makeutta.
Kirkas ja eloisa vaaleankeltainen väri. Rikkaat hedelmäiset tuoreen aprikoosin ja persikkahillon aromit, joissa on sitruunan vivahteita. Hedelmämakuinen kermainen suutuntuma on täydellisessä tasapainossa luonnollisen makeuden ja leikkisien kuplien kanssa. Kokeile tätä juomaa vaikka kalapöydän ja alkupalojen kanssa. Tarjoile hyvin viilennettynä, n. 6-8 asteisena.
Alkon hinta 14,98 €.

Oenops Limniona 2019
Lupaavasta Limniona-lajikkeesta valmistettu runsas punaviini. Rypäleet kerätään 30-85-vuotiailta tarhoilta Amyntaion, Rapsanin ja Naoussan alueilta. Tarhoja hoidetaan ilman koneita, kuten ennenvanhaan. Viini käy spontaanisti saviamforoissa. 5% viinistä kypsyy 6 kuukauden ajan vanhoissa tammitynnyreissä ja loput amforoissa. Rikkidioksidia ei lisätä viiniin missään vaiheessa. Alkon kuvauksen mukaan tämä on täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen sekä  mausteinen viini ja kuuluu luokkaan mehevät ja hilloiset punaviinit. Voit löytää viineistä kirsikka- tai metsämarjahilloisia ja tumman luumuisia aromeja. Kypsät tanniinit tuovat viineihin ruokapöytään tarvittavan ryhdin.  Alkon hinta 25,98 €.

 

Dourakis Monoceros Grenache Rouge Merlot 2022

Dourakis Monoceros on punaviini, joka on valmistettu kahden rypälelajikkeen, Merlotin ja Grenache Rougen, sekoituksesta. Grenache Rouge on espanjalaista alkuperää oleva punainen Välimeren lajike, jota viljellään monilla kuumilla ja kuivilla alueilla maailmassa. Grenache Rougea käytetään tiettyjen alueellisten viinien tuotannossa. Tässä viinissä on täyteläinen punainen väri, houkuttelevan kirkkaat sävyt ja monimutkaiset karhunvatukan ja kirsikan aromit. Se on keskitäyteläinen ja aromaattinen, jossa on samettisen pitkäkestoinen maku. Alkon luokituksen mukaan kyseessä on marjaisa ja raikas punaviini, joka sopii monenlaisten ruokien kanssa. Dourakiksen viinitila Kreetan Alikampoksen kylässä kuuluu MatkaPaletin ohjelmistoon. Alkon hinta 24,53 €.

(Lähde: Viinitie.fi ja Alkon sivut)

* * *
 

P.S. MatkaPaletin monilla matkoilla vierailemme viinitiloilla maistelemassa viinejä.

Viinitila_uusi.png
bottom of page