top of page

Luukku 19

shadow play red LQ.jpg

Viini oli keskeinen osa jo antiikin kreikkalaista kulttuuria. Sillä oli sekä yhteisöllisiä, uskonnollisia että lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, ja se oli merkittävä kauppatavara. Antiikin kreikkalaiset viinit olivat nykyisiä viinejä makeampia ja vahvempia. Meriveden lisäämisen lisäksi kreikkalaiset myös maustoivat viinin usein hunajalla, yrteillä ja mausteilla (kuten kaneli, minttu ja timjami; kuulostaa jouluiselta), pihkalla tai hajusteilla. Eri alueilla tuotettiin erilaisia viinejä, ja runoilijat ylistivät niitä runoissaan. Viini nautittiin lähes aina sekoitettuna eli vedellä laimennettuna. Samalla viinikulttuuri synnytti lukuisia erilaisia keraamisten astioiden lajityyppejä. Viinin nauttiminen oli keskeinen osa pitoja eli symposioneja.

Tänä päivänä arvostetuimpiin kreikkalaisiin rypälelajikkeisiin kuuluvat muun muassa Asýrtiko, Agiorgítiko, Mavrodáfni ja Xinómavro. Kreikan aurinkoinen ja vähäsateinen ilmasto sekä maaperä sopivat erinomaisesti viininviljelyyn, ja viiniä viljellään lähes joka puolella maata, mutta jotkin alueet ovat muita kuuluisampia.

Kreikassa on useita tärkeitä viinialueita,
kuten Peloponnesos, Makedonia, Epeiros ja Kreeta. 

 

Olemme vierailleet MatkaPaletin matkoilla monilla kreikkalaisilla viinitiloilla etenkin Kreetalla mutta myös Attikan alueella mantereella ja myös aikoinaan kahdella eri viini- ja kulttuurimatkalla Thessalonikin alueella.

🎄 Jouluaattona moni suomalainen kattaa pöytään kauneimmat astiat, maukkaimmat ruuat ja lasiin kaadetaan vuoden parhaat viinit. Mutta millainen viini on oikeanlainen?
 

Kinkkuviiniksi kannattaa valita pehmeää, hedelmäistä ja keskitäyteläistä punaviiniä. Makutyypeistä marjaisa ja raikas sekä mehevä ja hilloinen ovat hyviä kinkun kavereita. Jouluruoat ovat vaikea pari viinille, joten viinikaapin parhaita aarteita ei kannata kantaa joulupöytään.

Valitettavasti suurin osa Alkon kreikkalaisista viineistä on tilausvalikoimaa, eikä toimitukset ehdi perille ennen joulua, mutta ehkäpä niitä voi halutessaan nauttia pyhien välissä ja myös uudenvuoden juhla-aterioilla. 🍷

Viinisuositus, osa 1.

Kamara Shadow Play 2017

Tämä viini tulee Pohjois-Kreikasta Kamara-Oraiokastron rinteiltä, jotka sijaitsevat lähellä Thessalonikia ja aukeavat itään päin ollen 140 m meren pinnan yläpuolella.

Kioutsoukisten perhe muutti Pohjois-Kreikkaan Bulgariasta 1900-luvun alussa. Dimitrios Kioutsoukis työskenteli vuosia lääketieteen alalla. Veri veti kuitenkin viinin pariin, joten hän päätti suorittaa jatko-opintoina enologin tutkinnon, päästäkseen askeleen lähemmäksi unelmaansa. Perheen tukemana hän istutti 10 hehtaarin viinitarhan Mygdonian kukkuloille, Pohjois-Kreikkaan. Dimitrios viljelee pääsääntöisesti kreikkalaisia alkuperäislajikkeita; Assyrtikoa, Malagousiaa, Roditisia ja Xinomavroa. Köynnösten lomassa annetaan nokkosten, siankärsämön ja muiden kasvien kasvaa harmoniassa, luonnon omaa tasapainoa häiritsemättä.

 

Shadow play red -viini on yhden lajikkeen luomu- tai bioviini, yksinkertainen, mutta monimutkainen eli se on 100% xinomavro-rypäleestä, joka on yksi kreikkalaisista alkuperäislajikkeista. 

Suomeksi viinin nimi tarkoittaa varjoteatteria ja etiketti onkin kuvaus kreikkalaisesta perinteisestä varjoteatterista, nimeltään Karagiozis, joka edustaa kreikkalaista tavallista kansaa ottomaanien vallan aikana. Yksinkertaisuudestaan huolimatta tämä varjonäytelmä onnistui totuudenmukaisesti havainnollistamaan yhteiskunnan eri puolia.

 

Maistelukuvauksen mukaan siinä on täyteläinen vaaleanpunainen väri ja monimutkaisia pienten punaisten hedelmien, vaniljan, luumujen, tomaatin ja mustan oliivin aromeja. Viini on täyteläinen, hyvin integroituneet tanniinit ja pitkäkestoinen jälkimaku.  

Alko luokittelee viini luokkaan mehevä ja hilloinen ja suosittelee sitä lihaisien ruokien kanssa nautittavaksi.

Karagiozis (2).png
Kreikkalaisia viinejä jouluun
bottom of page