top of page

Luukku 16

xristopsomo.jpg

CHRISTOPSOMO
(2 leipää)

1 paketti tai 7g hiivaa

1/4 kuppia lämmintä vettä

1/2 tl sokeria

1/4 tl merisuolaa

1/4 kuppia oliiviöljyä

1 rkl brandyä

3/4 kuppia lämmintä maitoa

1/2 tl vaniljaa, mastiksin tilalle

3 munaa, 1 voiteluun

1/2 kuppia voita, sulatettuna

1/2 tl sitruunankuorta

1/2 tl appelsiinin kuorta

5 kuppia + 1/4 kupillista jauhoja, plus lisää pintaa varten

1/2 kuppia manteleita, siivutettuna

1/4 kuppia rusinoita

Ohjeet

Lisää suureen kulhoon: hiiva, vesi, sokeri, merisuola, öljy, konjakki, maito, vanilja, 2 munaa, voi, sitruunan kuori ja appelsiinin kuori - sekoita hyvin.

 

Lisää seuraavaksi 1 kuppi jauhoja ja sekoita hyvin.

Jatka jauhojen lisäämistä kuppi kerrallaan hyvin sekoittaen.

Kun kaikki jauhot on lisätty, sekoita joukkoon mantelit ja rusinat.

Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia hyvin jauhotetulla alustalla. Taikinan tulee olla joustavaa eikä tahmeaa - lisää jauhoja tarpeen mukaan. Jos liian kuiva, lisää hieman vettä.

Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä. Anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 tunti.
 

Poista taikina kulhosta ja vaivaa 30 sekuntia jauhotetulla alustalla.

Leikkaa kahteen suureen osaan ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Muotoile jokainen taikinapala ympyräksi.

Irrota pieni pala taikinaa jokaisesta palasta halutessasi luoda kuvion leivän pinnalle mallisi. Anna kohota vielä 30 minuuttia. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Käytä jäljellä oleva muna ja riko muna kulhoon, lisää tilkka vettä ja sekoita hyvin. Voitele leivän pinta. Laita uuniin ja paista 35-40 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea. Poista ja anna jäähtyä.

Christopsomo

On taas se aika vuodesta, jolloin nautitaan kreikkalaista joululeipää. Christopsomo, joka tarkoittaa Kristuksen leipää. Tämä on tuhansia vuosia vanha perinne. Ylipäätään on vaikea oikeastaan ​​ajatella yleisempää symbolista leipää. Kyllä, kreikkalaisilla on muitakin juhlaleipiä, kuten Tsoureki, mutta tämän leivän jokaisella osa-alueella on uskonnollinen merkitys.
 

Merkitys Christopsomon takana
 
Koska nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "Kristuksen leipää", katsotaan, että teet sen uhriksi Kristukselle - siinä toivossa, että sinua siunataan uudelle vuodelle. Lisäksi tarjonnan on oltava mahdollisimman puhdasta. Tämän saavuttamiseksi käytetään vain hienoimpia ja kalleimpia ainesosia. Tämä yhdistettynä siihen, että koko leivän valmistusprosessi on tehty äärimmäisellä rakkaudella ja huolella, jotkut jopa siunaavat leivän ennen sen syömistä (tai leivän rikkomista).

Christopsomosta löytyy vielä mielenkiintoisempia faktoja. Esimerkiksi leivän kohotusprosessi valmistuksen aikana on heijastus Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksesta. Mitä koristeita näet leivän päällä? Nekin tarkoittavat jotain. Ensinnäkin huomaat, mikä näyttää suurelta X-kirjaimelta. Tämä X on itse asiassa viittaus Kristuksen ensimmäiseen kirjaimeen, sellaisena kuin se on kirjoitettu kreikaksi: Χριστός (khristós). Tätä käytetään symbolisesti osoittamaan, kenelle leipä on tarkoitettu ja henkilö, jonka on tarkoitus vastaanottaa uhri. Toiseksi huomaat pienen ristin – tämä korostaa ristiä ja sen suhdetta Jeesukseen Kristukseen. Hänen ikuinen ikoninsa ja se, että hän kuoli ristillä syntiemme tähden.

bottom of page