Luukku 16

Kreikkalaisia viinejä jouluun

Tänä vuonna avaamme nämä viiniteemaiset kalenteriluukut hieman aiemmin, jotta sinulle jää aikaa tehdä halutessasi tilaus Alkon tilausvalikoimasta.

Viinisuositus, osa 2.

Alkon valikoimissa ja tällä hetkellä varastossa olevia kreikkalaisia, possunlihan kanssa sopivia viinejä ovat mm.

* * *

Gaia Monograph 2016

Tämä Alkon vakiovalikoimista löytyvä viini tulee Peloponnesokselta ja on keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, kevyen mustikkainen ja hennon mustapippurinen. Rypäleinä syrah ja kreikkalainen agiorgitiko. Tämäkin viini kuuluu sarjaan ´mehevät ja hilloiset punaviinit´. Sitä suositellaan possunliharuokien, pataruokien ja mezeiden seuraksi tai ihan vain seurustelujuomaksi. Alkon hinta 10,18 €.

Tsantali Nemea Réserve 2015

Intensiivisen aromikas, täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, herukkainen, mustikkainen, kevyen mokkainen, hennon mausteinen ja vienon kehittynytkin punaviini aromikkaille liha- ja kasvisruoille. Rypäleenä kreikkalainen agiorgitiko. Tuoksusta voi löytää mustaherukkaa, tummaa kirsikkaa, murskattua roseepippuria, viilentävää yrttisyyttä sekä hentoa nahkaisuuttakin. Mintun ja eukalyptuksen vivahteet ovat tuntuvasti esillä, ja raikastavat tummanpuhuvaa viiniä. Maussa on myös tyylikästä soraisuutta. Napakat, mutta kypsät tanniinit tuovat viinille ryhdikkyyttä ja yhdessä tiiviin hapokkuuden kanssa kannattavat kokonaisuutta melko vivahteikkaaseen jälkivaikutelmaan. Alkon hinta 12,98 €.

oenops-xinomavro-2019.jpg

Kaksi ALKOn UUTUUS-viiniä
OENOPS-viinitilalta

 

Oenops Xinomavro 2019

Tämä on erikoinen ja poikkeuksellinen viini. Se on pääosin Xinomavro-rypäleistä valmistettu ja pääosin sementtiastioissa kypsytetty. Rypäleet kerätään vanhoilta tarhoilta Naoussan Trilofosista ja Amyntaion alueelta. Viini käy tulppaaninmuotoisissa sementtiastioissa ja isoissa avoimissa tammiastioissa. Viini kypsyy 9 kuukauden ajan sementtiastioissa ja 10% vanhoissa tammitynnyreissä. Se sopii etenkin yrttisten välimerellisten liharuokien kanssa. Alkon kuvauksen mukaan se on: keskitäyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, herukkainen, mausteinen.

Viinitila Oenops on minulle aivan uusi tuttavuus; sen omistaja Nikos Karatzas on kunnianhimoinen uuden sukupolven kreikkalainen viinintekijä. Opiskeltuaan ensin Bordeaux'ssa ja työskenneltyään hyvin nuorella iällä tunnetun Ktima Pavlidisin pääviinintekijänä hän päätti tarttua uuteen haasteeseen, ja vuonna 2015 perusti Oenopsin viinitilan Draman alueelle pohjoisen Kreikan Makedoniaan. Nikos on ylpeä juuristaan ja maansa alkuperäislajikkeista, ja omalla intohimollaan on onnistunut vakuuttamaan nopeassa ajassa myös monen muun viinialan asiantuntijan kreikkalaisten viinien potentiaalista. Alkon hinta 23,98 €. 

Oenops Limniona 2019
Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen, mausteinen. Alkon hinta 24,99 €.

 

(Lähde: Viinitie.fi ja Alkon sivut)

* * *
 

P.S. MatkaPaletin monilla matkoilla vierailemme viinitiloilla maistelemassa viinejä.

Viinitila_uusi.png