Luukku 13
Avgolemonon resepti
​
Valmistusaineet
-
2 kuppia silputtua kananrintaa tai rotisserie-kanaa
-
6 kuppia laadukasta kanalientä
-
1/2 kuppia kypsentämätöntä orzoa tai riisiä
-
1/2 tl merisuolaa
-
1/3 kuppi vastapuristettua sitruunamehua (noin 2 keskikokoista sitruunaa)
-
3 isoa huoneenlämpöistä munaa
-
Koristeeksi:
sitruunaviipaleet, karkeaksi jauhettu mustapippuri, hienonnettu tuore tilli
​
Ohje
Aseta kanaliemi keskikokoiseen kattilaan ja lisää orzo ja suola. Kuumenna se kiehuvaksi, vähennä lämpöä, peitä ja hauduta 15 minuuttia tai kunnes orzo on pehmeää.
Vatkaa munat ja sitruunamehu yhteen kulhossa. Lisää vähitellen yksi kauha lämmintä keittoa munasitruunaseokseen. Vatkaa samalla voimakkaasti juoksettumisen estämiseksi ja niin kauan kunnes seos on sileä. Lisää toinen kauha keittoa, sekoita edelleen. Vatkaa munaseos varovasti takaisin keittoon. Lisää kana ja kuumenna uudelleen. ÄLÄ hauduta tai munat juoksettuvat. Kuumenna vain sen verran, että keitto on tarpeeksi lämmintä syötäväksi. Lisää suolaa maun mukaan.
Tarjoile heti, koristele sitruunaviipaleilla ja ripottele pinnalle karkeasti jauhettua mustapippuria ja hienonnettua tuoretta tilliä. Tarjoile salaatin ja/tai rapean leivän kanssa.
​
Lähteenä: Viinikartta ja internetin erilaiset Kreikka-teemaiset ruokablogit.
​
Mitä kreikkalaiset syövät jouluna?
Osa 1.
Kreikassa joululomakausi kestää 12 päivää ja sisältää joulun, uudenvuoden ja loppiaisen. Joulunviettoon liittyy monia ikivanhoja niin antiikin aikaisia kuin varhaiskristillisiä tapoja ja perinteitä, jotka vaihtelevat eri puolilla Kreikkaa.
Kaikkialla joulu on kuitenkin synonyymi erinomaiselle, maukkaalle ruoalle, joka sekin vaihtelee jonkin verran riippuen siitä, mistä alueesta puhutaan.
Tässä alla on listattuna tyypillisimpiä kreikkalaisia jouluruokia, joita löydät useimmista pöydistä ympäri Kreikkaa.
​
-
Muna-sitruuna-kanakeitto
-
Kaalikääryleet
-
Possunliha eri tavoin
-
Politiki-salaatti
-
Pinaatti- ja fetapiiraat
-
Melomakarona
-
Kourabiedes
-
Diples
-
Christopsomo
​
​
Avgolemono-keitto
(muna-sitruuna-kanakeitto)
Kreikkalaiset tykkäävät suurustetusta ja sitruunalla maustetusta avgolemono-kanakeitosta. Se kuulostaa enemmän lohturuualta kuin jouluruualta, mutta kun tätä herkullista keittoa maistaa, huomaa ehkä yhtymäkohtia meille tuttuun riisipuuroon.
Myös avgolemonossa on riisiä ja se onkin kermaisen täyteläinen, lämmittävä ja ruokaisa. Maussa on mielenkiintoinen tvisti kananmunakeltuaisista ja sitruunanmehusta.
Avgolemono on hyvin yleinen ruokalaji, jota nautitaan ympäri vuoden - ei vain jouluna. Se on yksinkertainen kanaliemi, joka on suurustettu sitruunan ja munan seoksella, yleensä keitetty riisin tai orzon kanssa. Koostumus vaihtelee henkilökohtaisen maun mukaan ja keitto tarjoillaan usein ensimmäisenä ateriana paaston päättymisen ja jouluaaton jumalanpalveluksen jälkeen.
​
Vaikka itse keittoa kutsutaan avgolemonoksi, nimi viittaa itse asiassa kastikkeiden perheeseen, joka on valmistettu munankeltuaisesta ja sitruunamehusta ja joka löytyy kreikkalaisesta, sefardijuutalaisesta, juutalais-italialaisesta, turkkilaisesta, arabialaisesta ja Balkanin keittiöstä..
​
​