top of page

Luukku 11

kourabides.jpg
Kreikkalaisia joululeivonnaisia,
osa 2:

Kourabiedes eli mantelipikkuleivät

Melomakarona ja kourabiedes ovat kaksi sanaa, jotka kreikkalaisille ilmentävät itse joulua. Ne tuovat mieleen lomakauden ihanuuden ja makeuden sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti. Nämä kaksi perinteistä joulumakeista ovat olennainen osa joulun ja uudenvuoden juhlaa ja niitä on lähes jokaisessa pöydässä. Aiemmin luukussa 11 oli melomakaronan ohje ja tässä tulee resepti toiseen Kreikan suosituimpaan joululeivonnaiseen.
 

Tätäkin pikkuleipää leivotaan joka alueella hivenen eri tavalla ja erilaisin lisukkein. Smirnalaisissa kurabiideissa käytetään esim. brändiä, eikä mainita vaniljaa tai ruusuvettä laisinkaan. Lamian seudulla taas ei lisätä lainkaan alkoholia, ruusuvettä tai vaniljaa, mutta sen sijaan yksi munankeltuainen. Oikeita tapoja tähänkin on varmasti siis lähes yhtä monta kuin on emäntää.
 

Kourabiedes-pikkuleipien ohje
 

n. 50-60 kpl
 

250g voita (huoneenlämpöistä, suolatonta)

100g pölysokeria

150g rouhittuja manteleita tai mantelirouhetta (paahdettuna)

2 rkl ouzoa tai brändiä

½-1 tl vaniljaesanssia

1 ½ tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

300-450 g jauhoja

(1 rkl ruusuvettä)
 

Pinnalle reilusti pölysokeria n. 500g (yhdessä ohjeessa jopa 1kg).

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita rouhitut mantelit uunipellille ja roiskuttele vähän vettä päälle. Paahda manteleita n. 7-8 minuutin ajan, mutta varo polttamasta niitä.
 

Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi ja pölysokeri kunnes vaahto on kermamaista ja ilmavaa. Lisää vaniljauute/esanssi, ouzo tai brändi ja sekoita. Lisää paahdetut ja rouhitut mantelit ja sekoita jälleen.
 

Sekoita toisella lautasella jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voipölysokeriseokseen käsin sekoittamalla.
 

Vuoraa uunipelti/pellit leivinpaperilla ja ota taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia paloja ja muotoile palloiksi. Asettele pallot pellille ja paina hivenen keskeltä litteämmäksi. Laita leivonnaiset uuniin ja alenna lämpö 180 asteeseen. Paista n. 15-20 minuuttia, kunnes kauniin kullanruskeita. Älä paista liian pitkää aikaa. Anna jäähtyä pienen hetken (ja suihkuta ruusuvettä päälle), ennen kuin nostelet ne pölysokeriin.
 

Pyörittele pölysokerissa ja nosta lautaselle. Siivilöi loput pölysokerit pikkuleipien päälle tarjoilulautaselle.

bottom of page