top of page

Luukku 10

2adventtikynttilää_edited.jpg
Agios_Filippos_paastonalku.jpg
Joulu tuo valon pimeyteen.

Tänään meillä täällä Suomessa on jo toinen adventti ja aika sytyttää illalla kaksi kynttilää ikkunalle. Toinen kynttilä on jouluilon sytyttäjä. Adventin kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy. 

Ortodoksinen kirkko valmistautuu yhdessä muun kristillisen maailman kanssa joulun viettoon. Kreikkalaisessa kulttuurissa kreikkalaisuuden ja ortodoksisuuden välillä on kiinteä yhteys, mikä on seurausta maan historiasta ja pitkistä perinteistä. 98 % väestöstä kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. 

Kreikan Ortodoksit viettävät joulua gregoriaanisen kalenteriin mukaan 25. joulukuuta eli Uuden ajanlaskun joulua vietetään Kreikassa samaan aikaan kuin Suomessa.

Adventin aika Kreikan ortodoksisessa kirkossa ajoittuu marraskuun 15. ja 24. joulukuuta väliseen aikaan, ja se on paastoamisen ja pohdiskelevan valmistautumisen aikaa.

 

Kreikassa joulua edeltää 40 päivän paasto, jota ortodoksit eivät kutsu adventiksi vaan Filippuksen paastoksi. Tuon nimen joulupaasto on saanut alkamispäivästään. Paasto alkaa 14. marraskuuta vietettävän apostoli Filippuksen päivän iltana.

bottom of page