top of page

Luukku 7

Rizogalo.jpg

​Rizogalo
 

Ainesosia  

  •  (1 litra) täysmaitoa

  • 1,25dl kuppi puuroriisiä

  • 1 kanelitanko

  • 1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljauutetta

  • 1 pala sitruunankuorta

  • 1 pala appelsiinin kuorta

  • 1 rkl maissijauhoja

  • 2 rkl sokeria

  • kanelijauhetta koristeeksi


Ohjeet

 

  • Lisää keskikokoiseen kattilaan maito, riisi (älä huuhtele), kanelitanko, sitruunan- ja appelsiininkuori. Halkaise vaniljatanko pienellä veitsellä pituussuunnassa, kaavi siemenet maidon joukkoon. Jos käytät vaniljauutetta, odota sen lisäämistä myöhempään ajankohtaan). Voit myös käyttää vaniljasokeria.

  • Kuumenna seos kiehuvaksi alhaisella tai keskilämmöllä vatkaten jatkuvasti ensimmäisten 3 minuutin ajan, jotta maito ja riisi eivät tartu kattilan pohjaan.

  • Jatka riisin kypsentämistä vatkaamalla voimakkaasti muutaman minuutin välein kunnes riisi on hyvin pehmeää ja seos on alkanut sakeutua. Tämän pitäisi kestää noin 35-40 minuuttia. Maidon koostumuksen tulisi olla paksua kuin kerma.

  • Lisää maissitärkkelys 1/4 kupilliseen kylmää vettä ja sekoita hyvin pienessä kulhossa. Kaada riisiseoksen joukkoon samalla vatkaten hyvin, kunnes se on sekoittunut ja vanukas on sakeutunut, mutta on koostumukseltaan vielä kaadettavissa. Tämä tapahtuu nopeasti, joten ole tarkkana. Poista lämmöltä. Seos sakeutuu edelleen hieman jäähtyessään, joten älä tee siitä liian paksua.

  • Poista sitruunan- ja appelsiininkuori ja kanelitanko. Sekoita joukkoon 1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria. Makeutaa maun mukaan sokerilla (n. 2 rkl sokeria).

  • Kaada vanukas 5 tarjoilukulhoon ja ripottele runsaasti jauhettua kanelia pinnalle. Rizogaloa voi nauttia, lämpimänä tai kylmänä.

​​

​Kreikkalainen riisipuuro

Näyttää siltä, että useimmilla kulttuureilla on oma versionsa riisipuurosta; Lähi-idän tyylisestä riisipuurosta, joka on joskus maustettu ruusuvedellä, intialaiseen kheeriin, joka tuoksuu kardemummalta ja sahramilta, sisilialaiseen mansikkavanukkaaseen, ranskalaiseen riz au laitiin, joka on usein viimeistelty kermavaahdolla, puhumattakaan meidän suomalaisten jouluisesta riisipuurosta.

​

Rizogalo on Kreikan versio klassisesta riisipuurosta. Rizo tarkoittaa riisiä ja gála tarkoittaa maitoa. Appelsiinilla ja kanelilla maustettu rizogalo on ylellisen kermainen, ihastuttavan tuoksuva ja virkistävän kevyt. Se on luonnollisesti gluteeniton jälkiruoka (tai  aamiainen tai välipala), josta kaikki pitävät!

​

Kuten monet kreikkalaiset ruoat, se valmistetaan vaatimattomista aineksista, mutta on lopputulokseltaan jotain todella ainutlaatuista ja poikkeuksellista. Ilman kermaa, munia, voita tai tiivistettyä maitoa rizogalo on terveellinen ja herkullinen gluteeniton riisipuuro, joka maistuu ympäri vuoden!

Nauti siitä kuumana tai kylmänä, aamiaiseksi, välipalaksi tai illallisen jälkeisenä jälkiruokana.

​

Lisää riisivanukkaan päälle yksinkertaisesti kanelia, mutta voit lisätä myös tuoreita hedelmiä, marjakompottia tai lusikallisen kreikkalaista viikuna- tai appelsiinihilloa. Lisämakeutta tuo myös, jos viimeistelet annoksen kreikkalaisella timjami- tai appelsiinihunajalla.

​​​

Tiesitkö, että...
 

Riisinviljely tuli tunnetuksi muinaisessa Kreikassa ja lähialueilla sotilaiden toimesta, jotka palasivat Aleksanteri Suuren Intiassa 344-324 eKr. toteuttamalta sotaretkeltä, ja vähitellen viljely levisi kaikkialle Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan.
 

Muinainen kreikkalainen kasvitieteilijä ja -kirjailija Theophrastus mainitsee riisin tutkimuksessaan, että viljalla on terveellisiä ominaisuuksia, erityisesti vatsavaivoihin.​
 

Riisin heittäminen on muinainen tapa, joka on pitkään ollut suosittua ympäri maailmaa. Riisiä pidetään "elämää antavana" siemenenä ja sitä on pitkään pidetty myös onnen, hedelmällisyyden ja runsauden symbolina. Uskotaan, että heittämällä riisiä hääparin päälle heille annetaan hedelmällisyys ja he saavat paljon lapsia.​​​​

​

Nykyään riisiä kasvatetaan enimmäkseen Pohjois-Kreikassa, erityisesti Keski-Makedoniassa, noin 64 250 hehtaarin alueella. Halastran alue tuottaa noin 70% kaikesta kreikkalaisesta riisistä. Kreikan riisipellot sijaitsevat pääasiassa jokisuistoissa ja rannikkoalueilla.

 

" Riisiä on pitkään pidetty onnen, hedelmällisyyden ja runsauden symbolina. "

bottom of page