Luukku 19
Jouluruokien aatelia - possunliha
Sianliha on epäilemättä perinteinen jouluruoka myös Kreikassa, jossa sitä syödään suurimmassa osassa maata.
Se on tapa, joka on itse asiassa peräisin muinaisesta Kreikasta. Saman kauden aikana maanviljelijät uhrasivat sian kunnioittaakseen Kronos -jumalaa, jonka roomalaiset myöhemmin nimesivät Saturnukseksi, ja hänen tyttärensä Demeterin, sadon ja hedelmällisyyden jumalattaren, ja varmistaakseen hyvän sadon.
​
Tätä perinnettä jatkettiin vuosien varrella, ja maaseudun kotitaloudet ympäri maata - erityisesti maataloudessa mukana olevat - kasvattavat edelleen sikaa nimenomaisena tarkoituksena teurastaa se ennen joulua (lokakuun lopun ja jouluaaton välillä alueesta riippuen). Tämä käytäntö tunnetaan nimellä hoirosfagia (sian teurastus) tai gourounochara (joka yllättäen tarkoittaa "sian onnea"). Seremonia sisältää monissa tapauksissa musiikkia, juhlia ja juomista, ja se on lähes erillinen juhla yksinään.
Kaikki sian osat otetaan hyötykäyttöön: ruhon osat käsitellään ja säilötään eri tavoin, ja parhaat osat pidetään sivussa joulupöytää varten. Ja käytännössä mikään ei mene hukkaan, sillä nahkaa käytetään kenkiin, harjaksia harjoihin ja luita liemeen.
​
Reseptit vaihtelevat alueittain, mutta sianliha paahdetaan tai keitetään useimmiten pataruokana, yleensä kaalin, purjon tai sellerin kanssa (erityisesti Keski-Kreikassa). Esimerkiksi Trikalassa, maan maatalouden sydämessä sijaitsevalla alueella, he valmistavat gournadaa, herkullista sianpaistia perunoiden kanssa. Ja Kefalonian saarella he tekevät poutridaa, mausteista muhennosta sianlihasta, jossa on keitettyä kaalia, kukkakaalia ja paprikaa, kun taas Peloponnesoksella se yleensä paahdetaan, paistetaan tai haudutetaan kaalin kanssa.
​
Kreeta tunnetaan uunissa paistetusta possunlihasta, jossa uunivuokaan laitetaan sitruunanlehtiä, mikä tuo ruokaan erityisen tuoksun,
​
mutta siellä valmistetaan myös makkaroita, apakia (savustettua sianlihaa), tsigarideja (rapeaa ihraa) ja muita sianlihapohjaisia herkkuja.