Luukku 12
Kreikkalaiset viinit
Viini oli keskeinen osa jo antiikin kreikkalaista kulttuuria. Sillä oli sekä yhteisöllisiä, uskonnollisia että lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, ja se oli merkittävä kauppatavara. Antiikin kreikkalaiset viinit olivat nykyisiä viinejä makeampia ja vahvempia. Meriveden lisäämisen lisäksi kreikkalaiset myös maustoivat viinin usein hunajalla, yrteillä ja mausteilla (kuten kaneli, minttu ja timjami; kuulostaa jouluiselta), pihkalla tai hajusteilla. Eri alueilla tuotettiin erilaisia viinejä, ja runoilijat ylistivät niitä runoissaan. Viini nautittiin lähes aina sekoitettuna eli vedellä laimennettuna. Samalla viinikulttuuri synnytti lukuisia erilaisia keraamisten astioiden lajityyppejä. Viinin nauttiminen oli keskeinen osa pitoja eli symposioneja.
Tänä päivänä arvostetuimpiin kreikkalaisiin rypälelajikkeisiin kuuluvat muun muassa Asýrtiko, Agiorgítiko, Mavrodáfni ja Xinómavro. Kreikan aurinkoinen ja vähäsateinen ilmasto sekä maaperä sopivat erinomaisesti viininviljelyyn, ja viiniä viljellään lähes joka puolella maata, mutta jotkin alueet ovat muita kuuluisampia.
Kolme suurinta ja tärkeintä viinialuetta Kreikassa ovat Peloponnesos, Makedonia ja Kreeta.
* * *
P.S. Monilla MatkaPaletin matkoilla vierailemme viinitiloilla maistelemassa nimenomaan kreikkalaisista rypälelajikkeista valmistettuja viinejä.
Viinisuositus, osa 1.
Kolme ALKOn punaviiniä joulunpyhiin 🍷
🎄 Jouluaattona moni suomalainen kattaa pöytään kauneimmat astiat, maukkaimmat ruuat ja lasiin kaadetaan vuoden parhaat viinit. Mutta millainen viini on oikeanlainen?
Kinkkuviiniksi kannattaa valita pehmeää, hedelmäistä ja keskitäyteläistä punaviiniä. Makutyypeistä marjaisa ja raikas sekä mehevä ja hilloinen ovat hyviä kinkun kavereita. Jouluruoat ovat vaikea pari viinille, joten viinikaapin parhaita aarteita ei kannata kantaa joulupöytään.
Alkon myymälä- ja hyllyvalikoimat ovat kreikkalaisten viinien osalta melko niukat ja ne myös vaihtuvat melko usein. Viinivalikoima on tosin laajempi ns. verkkokaupan puolella eli noin 20 erilaista punaviiniä on tilattavissa koti-Alkoon netin kautta tilaustuotteena. Tämän päivän luukussa esitellään kolme jouluruokien kaveriksi sopivaa kokeilemisen arvoista viiniä.
* * *
Boutari Naoussa 2000
Pohjois-Kreikasta Naoussan alueelta tuleva keskitäyteläinen viini on kauniin karmiininpunainen, reunoiltaan mahonkinen. Tuoksu on kypsän kirsikkainen ja se sisältää rypäleelle tyypillisiä oliivin, mausteiden ja mintun aromeja. Kypsät, melko runsaat tanniinit sekä sopiva hapokkuus tekevät viinistä ryhdikkään ja aromikkaan kokonaisuuden. Viiniä on kypsytetty vuoden ajan ranskalaisessa tammitynnyrissä ja vuoden pullossa. Maku on miellyttävän pitkä ja siitä erottuvat kypsien kirsikoiden, tummien marjojen, vaniljan ja kaakaon aromit. Boutarin xinomavro -rypälelajikkeen viinit ovat Kreikan johtavia ja arvostetuimpia viinejä. Viini on hyvää jo nyt, mutta se kestää myös hyvin ikääntymistä. Suositeltava tarjoilulämpötila 18-19 °C. Alkon hinta tänä vuonna on 20,00 €.
Ruokasuositus: Punainen liha, grilliruoat, lammas, keskivoimakkaat juustot ja Alkon sivuilla mainitaan myös possunliha.
Oenops Limniona 2019
Lupaavasta Limniona-rypälelajikkeesta valmistettu runsas punaviini. Rypäleet kerätään 30-85-vuotiailta tarhoilta Amyntaion, Rapsanin ja Naoussan alueilta. Tarhoja hoidetaan ilman koneita, kuten ennenvanhaan. Viini käy spontaanisti saviamforoissa. 5% viinistä kypsyy 6 kuukauden ajan vanhoissa tammitynnyreissä ja loput amforoissa. Rikkidioksidia ei lisätä viiniin missään vaiheessa. Alkon kuvauksen mukaan tämä on täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen sekä mausteinen viini ja kuuluu luokkaan mehevät ja hilloiset punaviinit. Voit löytää viineistä kirsikka- tai metsämarjahilloisia ja tumman luumuisia aromeja. Kypsät tanniinit tuovat viineihin ruokapöytään tarvittavan ryhdin. Alkon hinta 25,99 €.
Amyntas 1959
Yksi UUTUUS-viini alkon valikoimissa on tämä merlot- ja syrah rypäleistä valmistettu Amyntas 1959. Amyntas viinitila on perustettu 1959 ja se sijaintsee Amyntaion alueella, jolla on pitkä ja rikas viinitarhojen viljelyn ja viininvalmistuksen historia. Amýntaion kylä sijaitsee Flórinassa Länsi-Makedonian alueella. Viinitarhat sijaitsevat korkealla n. 570-750 mpy eli vuoristoisuus ja ympäröivät järvet luovat poikkeuksellisen mikroilmaston, jonka ansiosta eri rypälajikkeet kukoistavat ja kehittyvät aromaattisesti monipuoliseksi luonteeltaan. Vaikka viinitilan tärkein rypälelajike on kuuluisa xinomavro, on se alkanut viljellä myös kansainvälisiä lajikkeita, kuten juuri merlota, syrahia, chardonnayta ja cabernet sauvignonia. Alkon luokituksen mukaan viini kuuluu ryhmään marjaisa ja raikas ja se sopii monenlaisten ruokien kanssa ja etenkin joulun noutopöytään. Viinin kuvaillaan olevan keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen ja marjainen. Hinta on vain 13,48 €.
(Lähde: Alkon ja maahantuojien sivut sekä kreikkalaisten viinitilojen omat nettisivut.)
* * *