top of page

Luukku 15

Kreikkalaisia viinejä jouluun

Tänä vuonna avaamme nämä viiniteemaiset kalenteriluukut hieman aiemmin, jotta sinulle jää aikaa tehdä halutessasi tilaus Alkon tilausvalikoimasta.

Viinisuositus, osa 2.

Alkon valikoimissa ja tällä hetkellä varastossa olevia kreikkalaisia, possunlihan kanssa sopivia viinejä ovat mm.

* * *

Kolme ALKOn viiniä OENOPS-viinitilalta

 

 

Viinitila Oenopsin omistaja Nikos Karatzas on kunnianhimoinen uuden sukupolven kreikkalainen viinintekijä. Opiskeltuaan ensin Bordeaux'ssa ja työskenneltyään hyvin nuorella iällä tunnetun Ktima Pavlidisin pääviinintekijänä hän päätti tarttua uuteen haasteeseen, ja vuonna 2015 perusti Oenopsin viinitilan Draman alueelle pohjoisen Kreikan Makedoniaan. Nikos on ylpeä juuristaan ja maansa alkuperäislajikkeista, ja omalla intohimollaan on onnistunut vakuuttamaan nopeassa ajassa myös monen muun viinialan asiantuntijan kreikkalaisten viinien potentiaalista.

Jos oman paikkakuntasi Alkosta ei löydy näitä viinejä, niin voit tilata niitä Alkon verkkokaupasta omaan myymälääsi.

Joulua ajatellen tilauksella on kuitenkin kiire, sillä tilaukset pitäisi tehdä jo tänään 15.12., jotta ne varmuudella ehtisivät jouluksi, mutta aina kannattaa yrittää, sillä hyvällä onnella ne voivat vielä ehtiä, jos tämän viikon aikana saat tilattua.

Mutta jos ei jouluksi ehdi, niin näitä kreikkalaisia viinejä voi hyvin maistella myös uutena vuotena mausteisten ja yrttisten lihapatojen kanssa.

oenops-xinomavro-2019.jpg
Xinomavraw_viini.webp
oenops-limniona-2019.jpg

Oenops Xinomavro 2019

Tämä on erikoinen ja poikkeuksellinen viini. Se on pääosin Xinomavro-rypäleistä valmistettu ja pääosin sementtiastioissa kypsytetty. Rypäleet kerätään vanhoilta tarhoilta Naoussan Trilofosista ja Amyntaion alueelta. Viini käy tulppaaninmuotoisissa sementtiastioissa ja isoissa avoimissa tammiastioissa. Viini kypsyy 9 kuukauden ajan sementtiastioissa ja 10% vanhoissa tammitynnyreissä. Se sopii etenkin yrttisten välimerellisten liharuokien kanssa. Alkon kuvauksen mukaan se on: keskitäyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, herukkainen, mausteinen. Alkon hinta 24,99 €. 

Oenops Limniona 2019
Lupaavasta Limniona-lajikkeesta valmistettu runsas punaviini.
Rypäleet kerätään 30-85-vuotiailta tarhoilta Amyntaion, Rapsanin ja Naoussan alueilta. Tarhoja hoidetaan ilman koneita, kuten ennenvanhaan. Viini käy spontaanisti saviamforoissa. 5% viinistä kypsyy 6 kuukauden ajan vanhoissa tammitynnyreissä ja loput amforoissa. Rikkidioksidia ei lisätä viiniin missään vaiheessa. Alkon kuvauksen mukaan tämä on täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen sekä  mausteinen viini ja kuuluu luokkaan mehevät ja hilloiset punaviinit. Voit löytää viineistä kirsikka- tai metsämarjahilloisia ja tumman luumuisia aromeja. Kypsät tanniinit tuovat viineihin ruokapöytään tarvittavan ryhdin.  Alkon hinta 25,98 €.

 

Oenops Xinomavraw 2020

Xinomavro-lajikkeesta valmistettu vegaani naturalviini. Tämä viini kypsyy 9 kuukauden ajan sementtiastioissa ja 10% vanhoissa tammitynnyreissä. Jokseenkin aromaattinen tuoksu on täynnä pieniä punaisia marjoja ja hapanhedelmäisyyttä. Maku on rypäleelle tyypillisten, runsaiden, mutta kypsien tanniinien täyttämä ja pitkä. Alkon kuvauksen mukaan tämä viini on keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karhunvatukkainen ja yrttinen kuuluen kategoriaan vivahteikas ja kehittynyt. Alkon hinta 25,98 €.

(Lähde: Viinitie.fi ja Alkon sivut)

* * *
 

P.S. MatkaPaletin monilla matkoilla vierailemme viinitiloilla maistelemassa viinejä.

Viinitila_uusi.png
bottom of page