top of page

Luukku 14

Kreikkalaisia viinejä jouluun

Tänä vuonna avaamme nämä viiniteemaiset kalenteriluukut hieman aiemmin, jotta sinulle jää aikaa tehdä halutessasi tilaus Alkon tilausvalikoimasta. Alko lupaa, että 15.12. mennessä tehdyt tilaukset ehtivät toimitukseen ennen joulua.

Viini oli keskeinen osa jo antiikin kreikkalaista kulttuuria. Sillä oli sekä yhteisöllisiä, uskonnollisia että lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, ja se oli merkittävä kauppatavara. Antiikin kreikkalaiset viinit olivat nykyisiä viinejä makeampia ja vahvempia. Meriveden lisäämisen lisäksi kreikkalaiset myös maustoivat viinin usein hunajalla, yrteillä ja mausteilla (kuten kaneli, minttu ja timjami; kuulostaa jouluiselta), pihkalla tai hajusteilla. Eri alueilla tuotettiin erilaisia viinejä, ja runoilijat ylistivät niitä runoissaan. Viini nautittiin lähes aina sekoitettuna eli vedellä laimennettuna. Samalla viinikulttuuri synnytti lukuisia erilaisia keraamisten astioiden lajityyppejä. Viinin nauttiminen oli keskeinen osa pitoja eli symposioneja.

Tänä päivänä arvostetuimpiin kreikkalaisiin rypälelajikkeisiin kuuluvat muun muassa Asýrtiko, Agiorgítiko, Mavrodáfni ja Xinómavro. Kreikan aurinkoinen ja vähäsateinen ilmasto sekä maaperä sopivat erinomaisesti viininviljelyyn, ja viiniä viljellään lähes joka puolella maata, mutta jotkin alueet ovat muita kuuluisampia.

 

Jouluaattona moni suomalainen kattaa pöytään kauneimmat astiat, maukkaimmat ruuat ja lasiin kaadetaan vuoden parhaat viinit. Mutta millainen viini on oikeanlainen?
 

Kinkkuviiniksi kannattaa valita pehmeää, hedelmäistä ja keskitäyteläistä punaviiniä. Makutyypeistä marjaisa ja raikas sekä mehevä ja hilloinen ovat hyviä kinkun kavereita. Jouluruoat ovat vaikea pari viinille, joten viinikaapin parhaita aarteita ei kannata kantaa joulupöytään.

Huomenna joulukalenterissa lisää kreikkalaisista viineistä.

Viinisuositus, osa 1.

Tsantali Rapsani 2018

Rapsani on Tsantaliksen perheen tuottama punaviini, joka tulee samannimiseltä alueelta. Rapsani sijaitsee Olympos-vuoren juurella, siis antiikin Kreikan jumalien asuinpaikan kupeessa. Kyllä nyt kelpaa nostaa maljaa Dionysokselle. Viinintuottaja ilmoittaa uskovansa hyvään viiniin ja rauhalliseen elämään. Ilmasto Rapsanin alueella on suotuisa, sillä Aigeianmereltä puhaltelevat leudot tuulet ja Olympoksen rinteet viilentävät kuumuutta. Vuorelta saadaan keväisin myös sulamisvesiä tarhoille. Rapsanin alue saikin ensimmäisten joukossa Kreikan parhaan viiniluokituksen Appellation of Origin of High Quality.
 

Tämä viini on tehty Kreikan omista rypälelajikkeista; xinomavro tuo viiniin väriä, stavroto lempeitä tanniineja ja krassato mehevyyttä ja alkoholia. Kahta viimeksi mainittua rypälettä viljellään vain Rapsanin alueella. Viini on luonteeltaan mausteinen, melko täyteläinen ja siinä on lempeää tanniinisuutta. Alko on luokitellut viinin kategoriaan mehevä ja hilloinen, keskitäyteläinen, keskitanniininen, jonka maussa on mausteisuutta, yrttisyyttä ja karhunvatukkaa. Viinin seuraksi suositellaan esim. lihavartaita, lammasta ja lihapatoja. Viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta, joskin sitä voi löytyä hyllystä joissakin myymälöissä. Hinta Alkossa 13,99 €.

(Lähde: Risto Karmavuo ja Alkon sivut)

Tsantali-Rapsani.jpg
bottom of page